Чуждестранни кандидат-студенти и студенти

Обновено: петък, 22 март 2024 11:24

Прием

1. Условия

2. Документи

3. Подготвителен езиков курс

4. Процедура за кандидатстване


Процедура за кандидатстване

   

      Документите се подават до 16.09.2024 г. в отдел „Чуждестранни студенти и европриложения към дипломите (централно фоайе) лично от кандидата или от упълномощен от него представител.

  1. За кандидатите, завършили средното си образование в чужбина, преди процедурата по издаване на удостоверение от МОН за виза, средното образоване следва да е признато от Регионално управление на образованието (РУО) в Република България. За целта документите се подават в избрано РУО лично от кандидата или от упълномощен представител. След приключване на процедурата по признаване, РУО издава удостоверение за признато средно образование, придобито в чужбина.
  2. След като приеме документите, отдел „Чуждестранни студенти и европриложения към дипломите” в едномесечен срок ги подготвя и изпраща в Министерството на образованието и науката (МОН) – дирекция „Висше образование”, за издаване на удостоверение.
  3. При получаване на удостоверението от МОН, отдел „Чуждестранни студенти и европриложения към дипломите” уведомява кандидатите, че могат да си получат удостоверението лично или от упълномощен от тях представител и да подадат документите си за издаване на виза „D”.
  4. Документи за издаване на виза „D” се подават в посолството на Р България в съответната държава, откъдето е кандидатът. Срокът за нейното издаване е един месец.
  5. След получаване на виза „D” и пристигането им в България, кандидатите се записват в отдел „Чуждестранни студенти и европриложения към дипломите”, съответно в подготвителен курс по езикова и специализирана подготовка или за обучение в ОКС „бакалавър”.