Чуждестранни кандидат-студенти и студенти

Обновено: петък, 22 март 2024 11:24

Прием

1. Условия

2. Документи

3. Подготвителен езиков курс

4. Процедура за кандидатстване

Условия

          В Университета за национално и световно стопанство – София (УНСС),  могат да кандидатстват и да се обучават в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ на собствени разноски чуждестранни граждани от държави извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (чл. 95, ал. 8 и ал. 10 от Закона за висшето образование). Документи се подават в УНСС до 16 септември 2024 г.

            Чуждестранните граждани могат да кандидатстват и да се обучават в УНСС:

  1. в изпълнение на междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен;
  2. съгласно актове на Министeрския съвет;

Те подават документите си в Министерството на образованието и науката (МОН) и се приемат при условията и реда, определени в съответната спогодба и акт на Министерския съвет. Кандидатите могат да се регистрират и да прикачват документи в електронната платформа за кандидатстване: https://higher-edu-app.mon.bg/

            Чужденци могат да кандидатстват за обучение и при условията и по реда за приемане на българските граждани във висшите училища на Р България, ако:

- са граждани на държави - членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство;

- имат статут на постоянно пребиваващи на територията на Р България;

- имат статут на бежанци;

- са от българска народност, удостоверена по реда на Постановление № 103 на Министерския съвет от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.