Антикорупционно образование

Заключителен семинар по проект „Антикорупционно образование“

четвъртък, 19 май 2016 16:56

Заключителен семинар по антикорупционни политики по проект „Антикорупционно образование“ организира университетът. Семинарът бе под патронажа на Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката, и се проведе в малката конферентна зала. На събитието присъстваха ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев, проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, д-р Диана Ковачева, заместник-омбудсман на Р България, Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Тони Томпсън, директор на Световната банка за България, Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници“ („Транспарънси Интернешънъл“), преподаватели, студенти.

anticorruption_91a3d_DSC_0016-1.JPG
Вицепремиерът Меглена Кунева, ректорът проф. Стати Статев и деканът проф. Димитър Димитров (отляво надясно) при откриването на семинара

Чест за нашия университет е организирането на този заключителен форум по проект „Антикорупционно образование“, откри семинара ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев. Той изтъкна, че студентите, участвали в този образователен проект, който се осъществява със съдействието на редица български и международни организации, ще получат сертификати. Не можем да изкореним напълно корупцията, но целта е да се придвижим към параметрите на развитите страни в борбата им с това явление, посочи задачите и значимостта на обучението по проекта проф. Статев.

anticorruption_91a3d_DSC_0022-2.JPG

В малката конферентна зала


От идеята до реализацията на проекта проследи през времето Меглена Кунева. Вицепремиерът и министър на образованието и науката очерта най-съществото в новия Закон за  предотвратяване на корупцията и посочи, че в прилагането му трябва да се обединят усилията вътре и вън от страната. Разпознали сме проблема и сме създали институционална основа за борбата с корупцията, посочи Кунева. Силата да направя този закон идва от значимата обществена подкрепа, изтъкна тя и очерта двата основни инструмента в новия нормативен акт – проверката на имуществото и конфликта на интереси. Този закон ще разчупи порочния кръг, с  него ще върнем доверието на хората, категорична бе министър Кунева. По думите й няма по-важна задача у нас и в Европа от това да се възстанови доверието на гражданите. Европа е толкова силна, колкото е най-силна най-слабата й държава, изтъкна вицепремиерът.

anticorruption_91a3d_DSC_0047-4.JPG
Меглена Кунева говори за новия закон

На правилния път сме, посочи и проф. Димитър Димитров, който очерта задачите на заключителния семинар. Навлизането в тази област е много важно за нашите студенти, проектът открива нови възможности за тях,  посочи деканът. Той благодари за общите усилия, с които се осъществява проектът „Антикорупционно образование“.


anticorruption_91a3d_DSC_0054-6.JPG

Участници в семинара


„Противодействие на корупцията и лошата администрация: международни стандарти“ бе темата на презентацията на д-р Диана Ковачева, заместник-омбудсман на Р България. Тя направи преглед на въздействието на корупцията и работата на независимия орган – омбудсмана. Ковачева изрази и в цифри работата на обществения защитник и посочи, че за петте месеца от тази година в обществената институция са постъпили около 5000 жалби на граждани. „Корупцията е равна на монопол плюс дискреция минус отчетност“, изведе формулата на явлението тя. Д-р Ковачева коментира регламента на регионално и национално ниво, връзките между корупцията и нарушаването на правата на човека, наказването на политическата корупция и др.


anticorruption_91a3d_DSC_0050-5.JPG

Диана Ковачева и Пламен Георгиев

В заключителния семинар темата коментираха и Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, Тони Томпсън, директор на Световната банка за България и др.
На участвалите в обучението студенти бяха връчени сертификати.

Галерия снимки от Заключителен семинар по проект „Антикорупционно образование“ ...