Антикорупционно образование

Публична лекция на тема "Ролята на прокуратурата в борбата с корупцията"

сряда, 13 април 2016 21:20

Заместник главният прокурор на Република България Мария Шишкова изнесе публична лекция в голямата конферентна зала на тема „Ролята на прокуратурата в борбата с корупцията“. Събитието бе организирано от катедра „Национална и регионална сигурност“ и на него присъстваха студенти, преподаватели, гости.

Проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност", даде начало на събитието и представи гост-лектора.

anticorruption_f1962_DSC_0004-1.JPG

проф. Димитър Димитров и заместник главния прокурор Мария Шишкова

За мен е изключително приятно да бъда пред многобройна аудитория от млади хора и преподаватели, каза в началото Шишкова. Преподавателите са поели нелеката задача да ви осигурят онези знания, които са необходими в професията, но трябва да знаете, че процесът на обучение не завършва с получаването на диплома, обърна се тя към студентите. Заместник главният прокурор допълни, че  това е началото на трудния път, който трябва да продължи със самообучение и трупане на практически опит.

„Корупцията е многопластово явление. То не е нито само икономическо, нито социално или политическо, още по-малко е въпрос на уреждане и разрешаване единствено и само с добро законодателство”, изтъкна лекторът. Антикорупционното законодателство е от изключително значение, но същевременно зад всяка правна норма трябва да има хора, които да отговарят правилно и точно за нея. Прокуратурата има изключително важна роля в борбата с престъпността, посочи Шишкова.

anticorruption_f1962_DSC_0039-2.JPG

По време на публичната лекция в голямата конферентна зала

Заместник главният прокурор се спря подробно на структурата, организацията и функциите на прокуратурата. По думите й българското законодателство, макар и да не следва особено систематичен подход по отношение на нормите, регламентиращи корупционните практики и елементите, има абсолютна пълна рамка, съответстваща на международните актове. Ние сме страна по всички конвенции, които са свързани с борбата срещу организираната престъпност, изтъкна тя. Всеки един от съставите на престъпления, обвързани с участието на субекта длъжностно лице, както и основните състави на типичните корупционни престъпления, е рамка, която урежда обществените решения, защитаващи държавата от създадените социални и икономически условия, при които две страни проявяват интерес за размяна на облаги. Борбата с престъпленията, свързани с корупционния елемент, е изключително трудна, защото в нея са ангажирани много институции, които трябва да си взаимодействат, обясни прокурорът.
Студентите в залата

Лекторът се спря на правото на прокуратурата да се самосезира, възможностите за предприемане на ефективни действия, взаимодействието с останалите органи на държавно управление и т.н.  Главният прокурор има право да издава инструкции на всички прокурори и следователи по отношение на приложението на закона, посочи също Шишкова. Обемът на информацията, който трябва да бъде обобщен при едно такова разследване е значителен, което предполага познание не само по наказателно право, а и по всички останали закони, които създават правата и задълженията на длъжностните лица. Всяко нарушение на длъжностно лице би могло да се разглежда като корупционен елемент, заяви тя.

anticorruption_f1962_DSC_0014 - Copy.JPG

Лекторът

Бъдете достойни, отстоявайте правата си, не търсете това, което не ви се полага, защото така предизвиквате корупционни действия. Бъдете активни и не се поддавайте на подобни ситуации, призова студентите главният прокурор.

Галерия снимки от Публична лекция на тема "Ролята на прокуратурата в борбата с корупцията" ...