Излъчиха отбора победител в експедиционната седмица на ENGAGE.EU в УНСС

събота, 21 октомври 2023 16:53

Отбор на име „VirtuoCity“ стана победител на финала в рамките на експедиционната седмица на ENGAGE.EU в УНСС.

Отборът победител „VirtuoCity“

В периода от 16 до 20 октомври 2023 г. студентите от университетите партньори тестваха идеи и търсиха решения в областта на Цел на устойчивото развитие №11: Устойчиви градове.

В експедиционната седмица се включиха общо 30 студенти от 7 партньорски университета – University of Mannheim, WU Vienna University of Economics and Business, University of Toulouse Capitole, LUISS Univesity, NHH Norwegian School of Economics (NHH), Tilburg University и УНСС. По време на работата си студентите бяха разделени на 4 отбора съответно под ръководството на менторите д-р Франческо Леоне от University of Mannheim, гл. ас. д-р Кристиан Желев, преподавател в катедра „МИО и бизнес“ на УНСС, гл. ас. д-р Силвия Георгиева, преподавател в катедра „Предприемачество“ на УНСС и гл. ас. д-р Виолета Тончева-Златкова, преподавател в катедра „Публична администрация“, която беше водещ и модератор на експедицията.

Студентските отбори работиха по реални казуси, зададени от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община.

Предизвикателствата, отправени от НСОРБ към студентите бяха с теми „Идеен модел за гостоприемен град за гражданите“, „Идеен модел за гостоприемен град за туристите“ и „Идеен модел за гостоприемен град за бизнеса“.

Дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община отправи казус на тема „София - гостоприемен град за спортуващи“.

Целта на мероприятието беше младите хора да се научат да мислят критично и творчески за неотложните проблеми, пред които са изправени градските райони и да проучат как устойчивите практики могат да бъдат интегрирани в тяхното проектиране, планиране и управление.

В началото на финалното събитие доц. д-р Деница Горчилова, ръководител на катедра „Публична администрация“ и председател на организационния екип на седмица на ENGAGE.EU в УНСС направи презентация за работата по време на експедицията, като подчерта: „Експедицията е прекрасна възможност за междукултурен обмен – студентите опознават по съвсем различен начин държавата, града и университета, в които работят. Разработват гледните точки на засегнатите от проблема, съпреживяват, подготвят по-конкретни решения. Освен това работят в реална междукултурна среда – отборите се формират на случаен принцип и те трябва да намерят добрите начини да се сработят. По повод общото предизвикателство – създаването на устойчиви градове е една от Целите на устойчиво развитие на ООН. Преобладаващата част от световното население живее в градски условия и създаването на устойчива, приветлива и приятелска градска среда е от първостепенно значение за всички. През изминалите пет дни видяхме, че е възможно да съчетаем упорита и плодотворна работа по конкретен проблем със забавление, създаване на нови приятелства и опознаване на София и България. Поздравявам всички и винаги сте добре дошли отново!“

Доц. д-р Деница Горчилова

Събитието продължи с представяне на разработките на студентските отбори.

Отборът с име „Tour de Green“ представи разработка на тема „Гостоприемен град за туристите“.

Отбор „Tour de Green“

Отбор „VirtuoCity“ беше направил разработка по предизвикателството „Гостоприемен град за бизнеса“.

Отбор „VirtuoCity“

Отбор „Roaring Sport Sofia“ беше работил върху „Спорт за всеки – активен и здравословен начин на живот“.

Отбор „Roaring Sport Sofia“

Отбор „Citizen Pioneers“ представи разработка по тема „Гостоприемен град за гражданите“.

Отбор „Citizen Pioneers“

Четиричленно жури в състав: проф. д-р Николай Денчев, основател и ръководител на катедра по социално предприемачество в Свободен университет Брюксел и изследовател в Институт по предприемачество, Павел Иванов, изпълнителен директор на Институт по публична администрация, Светлана Ломева, изпълнителен директор на Асоциация за развитие на София и Кремена Дервенкова, изпълнителен директор на Association of the Bulgarian Leaders and Entrepreneurs (ABLE), оцени проектите и излъчи отбора победител „VirtuoCity“.

Проф. д-р Николай Денчев, Павел Иванов, Светлана Ломева, Кремена Дервенкова (от дясно наляво)

Всички студенти получиха сертификат за участието си в експедиционната седмица на ENGAGE.EU в УНСС.

Гл. ас. д-р Кристиан Желев, гл. ас. д-р Виолета Тончева-Златкова, д-р Франческо Леоне, доц. д-р Деница Горчилова

Какво споделиха участниците за експедиционната седмица на ENGAGE.EU в УНСС


За ENGAGE.EU

Европейският университет ENGAGE.EU, който стартира през 2020 г., има за цел да сближи студентите, изследователите и служителите на девет водещи европейски университета - University of MannheimLUISS University (Рим), NHH Norwegian School of Economics (Берген), Tilburg UniversityУНСС (София), Université Toulouse CapitoleWU Vienna University of Economics and Business, Ramon Llull University (Барселона) и Hanken School of Economics (Хелзинки).

Целта на инициативата е да се разработят нови модели за стимулиране на мобилността на студентите, преподавателите и служителите, които да допринесат за качеството, интеграцията и устойчивостта на европейското висше образование, иновации и научни изследвания. В рамките на алианса университетите работят на интердисциплинарно ниво за устойчиви решения на социални проблеми, като всеки университет предлага програма, насочена към образованието, иновациите и научните изследвания. Студентите, изследователите и служителите могат да се възползват от обученията, курсовете, експедициите, летните училища, лабораториите и другите инициативи както онлайн, така и присъствено.


   

Галерия снимки от Излъчиха отбора победител в експедиционната седмица на ENGAGE.EU в УНСС ...