Хъб "Интелектуална собственост на УНСС"

Обновено: сряда, 27 септември 2023 11:49

Полезни модели

   

  • СИСТЕМА ЗА ДВУМЕРНО ЦИФРОВО ПОДПИСВАНЕ НА ЕЛЕКТРОННА СТУДЕНТСКА КНИЖКА

Притежател - Университет за национално и световно стопанство

Дата на издаване/регистрация: 30.06.2017г.

Реферат: Системата за двумерно цифрово подписване на електронна студентска книжка се състои от индивидуален процесор и междинен процесор, свързани помежду си посредством електронен интерфейс за комуникация от близък достъп. Електронната студентска книжка  е поместена в индивидуалния процесор , който е свързан посредством интерфейс  с междинния процесор. От друга страна междинният процесор  е свързан с главен процесор  от общата компютърна система посредством интерфейс и мрежа.


  •  МОДЕЛ ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ПОДХОДИТЕ ЗА ПРИЛОЖЕНИЯ И ИНЕРНЕТ НА ОБЕКТИТЕ

Притежател - Университет за национално и световно стопанство

Дата на издаване/регистрация: 31.08.2017г.

Реферат: Моделът за изучаване на подходите за приложения в Интернет на обектите е предназначен да осигурява комплексен подход за обработка, предаване, съхранение и анализ на данни и информация при работа с Интернет на Обектите (ИнО). Моделът за изучаване на подходите за приложения в Интернет на обектите е конструиран от следните модули: 1. Модул "Контролиращ и управляващ модул"; 2. Модул "Комуникационен модул"; 2.1. Подмодул "Платка за комуникация между сензорите"; 2.2. Подмодул "Платка за предаване на данни по жична мрежа"; 2.3. Подмодул "Платка за предаване на данни по безжична мрежа"; 2.4. Подмодул "Платка за предаване на данни по клетъчна мрежа"; 3. Модул "Визуализация и съхранение на данните".


  • СИСТЕМА ЗА ДВУФАКТОРНА ИДЕНТИФИКАЦИЯ В УЧЕБНИ ЗАНЯТИЯ

Притежател - Университет за национално и световно стопанство

Дата на издаване/регистрация: 12.12.2018г.

Реферат: Полезният модел "Система за двуфакторна идентификация в учебни занятия" се състои от следните модули: 1. Модул 1 "Сървър с база от данни"; 2. Модул 2 "Електронно устройство"; 3. Модул 3 "Компютър"; 4. Модул 4 "Камера"; 5. Модул 5 "Електронно четящо устройство" В модул 1 (Сървър с база от данни) се съхраняват данни за участниците в учебния процес и техни снимки, числови характеристики на лицата, които са получени вследствие на обработката им с алгоритми за машинно обучение. Модул 2 (Електронно устройство) е модул на сървър, служещ като посредник при комуникацията на крайните устройства с базата от данни. Модул 3 е компютър, в който се извършват изчисления от областта на машинното обучение и изкуствения интелект, свързани с обработката на биометричните данни от свързани към него сензори (напр. камера). Осъществява и мрежова връзка с Модул 2 за получаване и съхранение на данните. Модул 4 е камера или устройство с камера, която заснема образа, застанал пред нея - обекта на идентификация и предава визуалните данни чрез жичен или безжичен интерфейс, включително и компютърна мрежа към Модул 3 (компютър). Модул 5 е електронно четящо устройство (напр. четец на безконтактни карти), което осигурява втория идентификационен фактор и предава входните си данни към свързания Модул 3 (компютър).


  • МОДЕЛ НА ИНТЕЛИГЕНТНА СИСТЕМА ЗА ИГРА НА КАРТИ

Притежател - Университет за национално и световно стопанство

Дата на издаване/регистрация: 02.07.2020г.

Реферат: Полезният модел "Модел на интелигентна система за игра на карти" е конструиран от следните модули: 1.Модул 1 "Карта за игра"; 2.Модул 2 "Четец за карти"; 3.Модул 3 "Координатор"; 4.Модул 4 "Комуникационен модул"; 5.Модул 5 "Сървър"; 6.Модул 6 "База данни"; 7.Модул 7 "Уебсайт".


  • СИСТЕМА ЗА МЕЖДУ КОРПОРАТИВНО И ВЪТРЕШНО КОРПОРАТИВНО БИЗНЕС ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ ПОСРЕДСТВОМ СОЦИАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ, ОПЕРИРАЩИ С ГОЛЕМИ ДАННИ

Притежател - Университет за национално и световно стопанство

Дата на издаване/регистрация: 21.09.2021г.

Реферат: Система за между корпоративно и вътрешно корпоративно бизнес взаимодействие посредством социални технологии, опериращи с големи данни, включваща двупосочно свързаните за обмен на данни централни опериращи блокове: Блок за информационен обмен , Блок за икономическо взаимодействие и Блок за социално взаимодействие, при което Блок (2) и Блок (3) са свързани двупосочно чрез Информационни канали с Блок Корпоративна информационна система, която е свързана със Система за големи данни, като Блокът за информационен обмен посредством логически протоколен и информационен канал  е свързан двупосочно с Блока за икономическо взаимодействие  и чрез логически протоколен и информационен канал е свързан двупосочно с Блока за социално взаимодействие, а Блокът за икономическо взаимодействие чрез информационен канал е свързан към Блока за социално взаимодействие.


  • СИСТЕМА ЗА АНАЛИЗ, ОЦЕНКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС ВЪВ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА

Притежател - Университет за национално и световно стопанство

Дата на издаване/регистрация: 29.07.2022г.

Реферат: Система за анализ, оценка и управление на дигитализацията на учебния процес във висшите училища се състои от електронни устройства на студента със специализиран софтуер и инсталирани приложения за онлайн работа. Електронни устройства на със специализиран софтуер, инсталирани приложения за онлайн работа и модул база данни с лекции на преподавателя. Електронните устройства на студента и електронните устройства на преподавателя чрез интернет връзка са свързани към сървър, включващ взаимно свързани модул за управление на учебния процес, модул база данни с лекции, модул база данни с правила  и модул база данни оценка онлайн обучение. Целта на системата е да даде възможност на всички висши училища в България да си осигурят методологически обоснована и структурирана система за управление на дигитализацията на учебния процес.


  • СИСТЕМА ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ, КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ НА ОНЛАЙН ИЗПИТИ

Притежател – Университет за национално и световно стопанство

Дата на издаване/регистрация: 30.08.2022г.

Реферат: Полезният модел е в областта на информационните технологии и се отнася до система за онлайн електронно изпитване с пълно разпознаване на участника в провеждания онлайн изпит, контрол върху обстановката, в която се провежда изпита (стая, маса, бюро). Системата е базирана на уеб сървър с криптирана база данни, включваща блок за въвеждане и визуализация на данни, който има връзка с блок за обработване и опериране с данните, свързан към блок за съхранение на данните. Състои се от мобилен компютърен блок (10), свързан безжично, поотделно и директно, посредством мрежов блок (14) с блок (11) за големи данни с разпознаване на участниците, блок (12) за динамично определяне на въпроси и подреждане на отговори, блок за криптографски операции (13). Връзката между мрежовия блок (14), блок (11), блок (12) и блок (13) е двупосочна с TCP/lP протокол. Блокът за големи данни с разпознаване на участниците (11), блокът за динамично определяне на въпроси и подреждане на отговори (12) и блокът за криптографски операции (13) оформят логически централна част на системата, към която посредством мрежовия блок (14) с GSM връзка е свързан мобилния компютърен блок (10).



  •  СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ ПОТОКА ОТ ИНФОРМАЦИЯ ПРИ ГРУПА ОТ КЛЪСТЕРИ ЗА ГОЛЕМИ ДАННИ С ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

Притежател - Университет за национално и световно стопанство

Дата на издаване/регистрация: 23.03.2023г.

Реферат: Системата за управление потока от информация при група от клъстери за големи данни с използване на изкуствен интелект се състои от следните блокове: Потребителски блок; Блок Графически потребителски интерфейс; Блок Шел за Командно ориентирана обработка на заявка в Група от клъстери; Блок АРI за Програмно ориентирана обработка на заявка в Група от клъстери; Блок Обединение на резултат(и) от изпълнение на Входна заявка; Блок Оркестриране и насочване на Входна заявка към определен(и) клъстер(и); Блок Управление свързването с клъстери; Блок Клъстер от свободно свързани компютри; Блок Многошкафов клъстер; Блок Клъстер в облачна среда; Блок Изкуствен интелект; Блок Периодично изпълняване на тестове за производителност. Блок Изкуствен интелект се състои от следните модули: Модул Програмни библиотеки за оркестриране и интегриране; Модул Начално обучение; Модул Поточно обучение; Модул Пакетно обучение; Модул Определяне на решения на Изкуствения интелект след проведено обучение; Модул Регистър на технически параметри за отделен клъстер с начално и текущо състояние; Модул Процесор за бизнес правила. В Блок AРI за Програмно ориентирана обработка на заявка в Група от клъстери се съдържа и модул: Модул Виртуална машина - интерпретатор. Полезният модел предлага система за управление на потока от информация - команди и данни, наречен "Входна заявка за обработка", изпращан за обработка към мрежово свързани Клъстери за големи данни и за получаване на резултат от групата, като от една страна, системата да разпределя и насочва потокът от информация към определен(и) Клъстер(и) за големи данни, а от втора страна, да обединява резултатите от работата на адресиран(ите) Клъстер(и) за големи данни, като процесът на управление на потока от данни да се извършва с помощта на Изкуствен интелект. Единица поток от команди и данни може да се насочи както към един Клъстер, така и към няколко Клъстера за едновременно изпълнение. В настоящия полезен модел се използва понятието „Групата от клъстери за големи данни“, представляващо затворена кутия, оперирайки с нея като една единица, която следи и управлява къде и какви файлове и програми в кои клъстери се намират, за да ги активира и използва (невидимо за потребителя).


  •  СИСТЕМА ЗА ИНТЕРАКТИВНО ОБУЧЕНИЕ ПО СТАНДАРТИ ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Притежател - Университет за национално и световно стопанство

Дата на издаване/регистрация: 07.07.2023г.

Реферат: Полезният модел „Система за интерактивно обучение по стандарти за социална отговорност“ се състои от потребителски компютърни устройства с включени към тях последователно и еднопосочно свързани: модул за обучение по социална отговорност, модул за обучение по устойчиво развитие, модул за обучение по социална отговорност и корпоративна социална отговорност, модул за обучение по етика и етични кодекси, модул за обучение по 10-те принципа, модул за обучение по стандарт I, модул за обучение по стандарт II, модул за обучение по стандарт III, модул за обучение по стандарт на глобална инициатива за докладване, модул за обучение по стандарт IV и етична и социално отговорна система за управление на фирми, модул за обучение по принципите на бизнеса, модул за обучение по глобалните принципи, модул за обучение по сертифицирани организации, модул за обучение по социален одит, модул за обучение на изследване на потребностите от прилагане на стандарти за социална отговорност.