Хъб "Интелектуална собственост на УНСС"

Обновено: сряда, 27 септември 2023 12:18

Патенти

  • ВУЛКАНИЗАЦИОННА СИСТЕМА ЗА СМЕСИ НА БУТАДИЕННИТРИЛНИ ЕЛАСТОМЕРИ

Притежател - Университет за национално и световно стопанство

Дата на издаване на патент: 15.06.1990г.

Реферат: Вулканизационната система намира приложение при изработването на детайли, използвани в хидравликата, пневматиката, роботиката и др. Към които се предявяват повишени изисквания по отношение на техните характеристики и устойчивост в агресивни среди. Със системата се повишава устойчивостта на бутадиен-нитриловите еластомери на преждевременна вулканизация при запазване на вулканизационната скорост и се подобряват физикомеханичните характеристики. Вулканизационната система съдържа като сулфенамиден ускорител и ускорител от тиурамов тип смес от тетраметилтиурамдисулфид и тетраметилтиураммоносулфид в съотношение от 1:2 до 1:4 и в количество от 1 до 3 мас.


  • СИСТЕМА И МЕТОД ЗА ДВУМЕРНО ЦИФРОВО ПОДПИСВАНЕ НА ЕЛЕКТРОННА СТУДЕНТСКА КНИЖКА

Притежател - Университет за национално и световно стопанство

Дата на издаване на патент: 04.03.2020г.

Реферат: Системата се състои от процесор , в който се съхранява електронна студентска книжка и който е свързан посредством интерфейс с процесор, който от своя страна е свързан с процесор  от компютърната система на обучаващата организация посредством интерфейс и мрежа. Методът включва връзка между процесора и процесора чрез интерфейс . Така се осъществява връзка, като на база данните от електронната студентска книжка се извършва идентификация и автентикация на студента с използване на сесиен ключ по интерфейса. В процесора чрез частния ключ на преподавателя, се създава хоризонтален цифров подпис , обхващащ информация за данните на студента и неговата оценка, след което се записва в електронния изпитен протокол. Същият се подписва цифрово като един документ, посредством прилагане на частния ключ на преподавателя, при което се създава вертикален цифров подпис. Накрая подписания електронен изпитен протокол  с вертикален цифров подпис се предава по мрежата от процесора в процесора за проверки.


  • СИСТЕМА И МЕТОД ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ, КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ НА ОНЛАЙН ИЗПИТИ

Притежател: Университет за национално и световно стопанство

Дата на заявяване: 29.12.2021г.

Реферат: Изобретението е в областта на информационните технологии и се отнася до система и метод за онлайн електронно изпитване с пълно разпознаване на участника в провеждания онлайн изпит, контрол върху обстановката, в която се провежда изпита (стая, маса, бюро), с прилагане на средствата и технологиите на информационната сигурност, като са използвани устройства за големи данни и технологии на изкуствен интелект. Системата се състои от пет блока, като връзката между тях е двупосочно преобразувана в TCP/IP връзка. Състои се от мобилен компютърен блок, блок за големи данни с разпознаване на участниците, блок за динамично определяне на въпроси и подреждане на отговори, блок за криптографски операции и мрежов блок, като блокът за големи данни с разпознаване на участниците, блокът за динамично определяне на въпроси и подреждане на отговори, блокът за криптографски операции оформят логически централна част на системата, към която се свързва мобилният компютърен блок посредством мрежовия блок, осигуряващо GSM връзка към мобилния компютърен блок. Предлаганият метод в изобретението се изпълнява в етапи: онлайн регистриране на участник за изпитване; първоначално разпознаване на участника и негови права за изпита; провеждане на изпита с периодично разпознаване на участника и обстановката за провеждане на изпита, и последващо обучение с натрупаните данни.


  • СИСТЕМА И МЕТОД ЗА МЕЖДУКОРПОРАТИВНО И ВЪТРЕШНО КОРПОРАТИВНО БИЗНЕС ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ ПОСРЕДСТВОМ СОЦИАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ, ОПЕРИРАЩИ С ГОЛЕМИ ДАННИ

Притежател - Университет за национално и световно стопанство

Дата на издаване на патент: 25.01.2021г.

Реферат: Изобретението е в областта на информационните технологии и се отнася до система и метод за междукорпоративно и вътрешно корпоративно бизнес взаимодействие посредством социални технологии, опериращи с големи данни. Тази система и метод може да се използва както между корпорации – партньори в своя бизнес, така и между географско разделени части (отдели/поделения) на една корпорация. Взаимодействието между отделните корпорации или между oтделни части на една корпорация се извършва посредством социални технологии с интегрирано използване на големи данни или процедури на взаимодействие, породени от опериране на големи данни. Взаимодействието е единствено с цел бизнес опериране и взаимно бизнес функциониране, т.е. за подпомагане по-ефективното, бързо и оперативно изпълнение на бизнес задачите на съответните корпорации. Изобретението решава проблемите, свързани с обмена на разнообразие от бизнес информация между различни участници и нива на корпоративно взаимодействие в мрежата, включително посредством работата с големи данни и обвързването им със системите за икономическо и за социално бизнес взаимодействие, които изискват специфичен метод на работа.