Проф. д-р Мирослава Раковска: УНСС започна приема на магистри

понеделник, 16 август 2021 9:15

За кандидат-магистърската кампания 2021/2022, за специалностите и възможностите, които УНСС предлага, разговаряме със заместник-ректора по учебната дейност проф. д-р Мирослава Раковска

Проф. Раковска, проведохте активна кандидатстудентска кампания за прием на бакалаври, успешна ли беше тя?

Да, с радост можем да отбележим, че кандидатстудентската кампания беше изключително успешна. За поредна година запълнихме държавния план-прием за бакалаври в 43 специалности и приехме желаещите платено обучение, които отговарят на условията за кандидатстване. Поради големия интерес, кандидатстването и записването за бакалаври в УНСС ще продължи през цялото лято. Обявили сме допълнителен прием, платено обучение, за всички специалности, с изключение на специалност „Право“, за кандидат-студенти с оценка от държавен зрелостен изпит или успешно положен конкурсен изпит в УНСС. Кандидатите за специалност „Медии и журналистика“ могат да заявят желаната специалност, само при условие, че имат успешно положен устен изпит по „Журналистика - събеседване“ от редовната изпитна сесия. Срокът на този допълнителен прием е до 8-ми септември, а от 10-ти до 17-ти септември 2021 г. документи за кандидатстване могат да подадат и кандидат-студентите, които трябва да положат изпит. От днес започна и приемът на документи за магистърските специалности в нашия университет.

Какви са сроковете за кандидатстване за магистърските специалности?

Срокът за подаване на документи е до 9 септември. Приемът на документи за предварителна онлайн и редовна електронна сесия е от 16 август до 2 септември, а за електронна редовна сесия от 16 август до 9 септември. В уебсайта на УНСС кандидат-магистрите могат да намерят подробна информация за специалностите, сроковете и по всички интересуващи ги въпроси.

Какви са условията за кандидатстване за магистърските ви програми ?

Приемът за всички специалности в образователно-квалификационна степен „магистър“ е с конкурс по документи и/или с полагането на конкурсен изпит в електронен формат или онлайн. Имаме два приема годишно – през септември и през януари. При септемврийския прием се предлагат всички специалности, като за повечето от тях може да се кандидатства както срещу заплащане, така и по държавна поръчка.

Какви специалности предлага УНСС тази година?

През учебната 2021-2022 г. ще обучаваме магистри в 88 специалности от пет професионални направления – „Икономика“, „Администрация и управление“, „Политически науки", „Обществени комуникации и информационни науки“ и „Социология, антропология и науки за културата". Тази година новите магистратури са 13.

УНСС е бизнес университет със 100-годишна история и има традиция в подготовката на магистри. Учебните програми непрекъснато се актуализират в съответствие с изискванията на бизнеса и пазара на труда, затова и интересът към традиционните ни магистратури е траен. Такива са например „Счетоводство“, „Финанси“, „Бизнес администрация“ със специализация "Висш мениджмънт“, „Здравен мениджмънт“, „Икономика на човешките ресурси“ със специализация "Управление на човешките ресурси", „Маркетинг“, „Бизнес логистика и вериги на доставките“, „Международни икономически отношения“ и др. Предпочитанията на кандидат-магистрите са насочени и към специалности като "Предприемачество“, „Международно банкиране и финансови пазари“, „Управление на киберсигурността“, „Финансов мениджмънт“. Голям е интересът и към специалностите в дистанционна форма на обучение, които дават възможност на магистрите едновременно да учат и да работят.

За трета година ще приемем магистри и в дуалната магистърска специалност „Международен бизнес и управление“ с преподаване на английски език на УНСС и Шанхайския университет „Джао Тонг“. И през тази година ще предоставим възможност на младите хора да се обучават в дуалната магистърска специалност „Международен бизнес“ с преподаване на английски език на УНСС и Университета за международни науки в Рим.

Предлагаме и единствената по рода си в света специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Ядрена сигурност“ с преподаване на английски език, която има интердисциплинарен характер. В нея се обучават чуждестранни и български студенти.

Казахте, че имате нови магистърски програми, каква е насочеността им и кое е водещо при създаването им?

Водещото при създаването на новите специалности са нарастващите нужди на бизнеса от специалисти, притежаващи разнообразен профил на знанията, уменията и компетентностите. Това породи необходимостта от развитието на хибридни специалности за придобиване на по-широка професионална квалификация. Учебното съдържание по тези нови специалности е създадено с активното участие на бизнеса, а обучението се извършва и с участието на негови представители, както и от преподаватели, които са ангажирани практически в сектора. Голяма част от новите специалности интегрират различни области на знанието и обучението по тях ще се извършва от две или три катедри. Такава например е новата магистърска специалност „Количествени финанси“, по която студентите ще бъдат обучавани от преподаватели от катедра „Финанси” и катедра „Статистика и иконометрия“, специалностите  „Комуникационен мениджмънт“ - от катедрите „Управление” и „Маркетинг и стратегическо планиране“, „Дигитални маркетингови стратегии“  от катедрите „Маркетинг и стратегическо планиране“ и „Информационни технологии и комуникации“,  „Цифрово управление и администрация“  от катедрите „Публична администрация” и „Информационни технологии и комуникации“.

Новаторска и много необходима за бизнеса и администрацията е и интегрираната специалност „Управление и контрол на обществени поръчки“, водена от катедрите „Финансов контрол”, „Публична администрация“ и Юридическия факултет. Специалностите „Търговия“ и „Дипломация и стратегически анализ“, която е от областта на политическите науки, също са нови и развиват специализирани знания и умения, силно търсени на пазара на труда.

Много от студентите работят и за тях е важно да могат да съчетават обучението и работата, съобразени ли са магистърските програми в УНСС с това?

Да, магистърските програми в нашият университет са съобразени с това и предлагат възможност за учене и работа във всички форми на обучение, за да могат студентите успешно да съчетават двете дейности.

Като най-голям бизнес университет, кое е отличителното в обучението Ви?

Най-важното е, че обучението в нашия университет е практически ориентирано и е насочено към придобиване на умения и компетентности от реалната работна среда. Университетът развива дългосрочни партньорства с бизнеса и организации, ангажирани с качеството и конкурентоспособността на образованието.

УНСС е сред първите университети, които преминаха на онлайн обучение и пръв изгради изцяло онлайн работен процес за учебната дейност. Като част от дигитализацията на цялостната дейност на университета е създадена системата „Уеб студент“. Чрез нея студентите бързо, лесно и сигурно могат онлайн да получават в реално време информация за актуалното си студентско положение и учебния процес. Могат да плащат семестриални такси, да се запишат за следващ семестър, да подават заявки за избор на дисциплини и други общо 21 онлайн услуги.

 

Срокът за подаване на документи може да видите тук.

Условията за кандидатстване може видите тук.

Информация за документи и такси можете да намерите тук.

Местата за подаване на документи може да видите тук.

Може да подадете документи онлайн оттук.

Указания за онлайн подаване на документи ще намерите тук.

УНСС – София

РЦДО – Хасково

Галерия снимки от Проф. д-р Мирослава Раковска: УНСС започна приема на магистри ...