Синдикална секция към КТ "Подкрепа" при УНСС

Синдикат "Висше образование" - КТ "Подкрепа" представи резултатите от проведеното „Национално представително изследване на психосоциалните рискове и работоспособността на преподавателите във висшите училища в България“

вторник, 19 април 2022 10:32

На 28 ноември 2019г. Синдикат "Висше образование" - КТ "Подкрепа" проведе конференция, на която представи резултатите от проведеното „Национално представително изследване на психосоциалните рискове и работоспособността на преподавателите във висшите училища в България“. Специален фокус на проучването са психосоциалните рискове, възникващи в резултат от спецификата на труда в сектор "Висше образование". 

            Това е първото подобно изследване в България, в което се изследва тежката натовареност на преподавателския труд, включваща освен преподаване и високи изисквания за научна дейност (научни публикации, научни проекти, учебници), субективно атестиране и конкурси за кариерно израстване, основани на субективни критерии и процедури и т.н.

            Д-р Валери Апостолов  - Председател на синдикат "Висше образование" - КТ "Подкрепа" изнесе лекция за същността и проблемите, свързани с психосоциалните рискове. Резултатите от изследването бяха представени от проф. д.с.н. Емилия Ченгелова. В конференцията участваха: инж.Димитър Манолов - Президент на КТ "Подкрепа", д-р Петър Николов - Заместник-министър на образованието и науката, инж.Румяна Михайлова - Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда",  г-жа Виолета Добрева - Директор на Фонд "Условия на труд" към Министерство на труда и социалната политика, представители на синдикални ръководства, на университети и научни институти и др.

                     

Галерия снимки от Синдикат "Висше образование" - КТ "Подкрепа" представи резултатите от проведенот ...