С представянето на книгата на проф. д.и.н. Петър Стоянович „Кухнята на баба (и на проклетото й внуче)“ завърши Седмицата на книгата в университета

четвъртък, 06 април 2023 16:47

Разглеждате снимки от С представянето на книгата на проф. д.и.н. Петър Стоянович „Кухнята на баба (и на проклетото й внуче)“ завърши Седмицата на книгата в университета

Вижте пълен текст на С представянето на книгата на проф. д.и.н. Петър Стоянович „Кухнята на баба (и на проклетото й внуче)“ завърши Седмицата на книгата в университета

Изданието от почти 900 страници обединява готварски рецепти, разкази, лични истории и съвети от вече издадените три книги „Така би сготвила баба ти“, „Така би замезил дядо ти“ и „Така би стъкмила леля ти“ с четвъртата, неиздадена книга, с работно заглавие – „Така би се отсрамил калеко ти“.

Изданието от почти 900 страници обединява готварски рецепти, разкази, лични истории и съвети от вече издадените три книги „Така би сготвила баба ти“, „Така би замезил дядо ти“ и „Така би стъкмила леля ти“ с четвъртата, неиздадена книга, с работно заглавие – „Така би се отсрамил калеко ти“.

„Скалъпих тази книга в желанието да покажа истински, вкусни, проверени семейни рецепти. В началото книгата беше само с наши домашни рецепти, но после вмъкнах и на мои приятели, познати, пак домашна кухня, като винаги споменавам кой е авторът, от кого зная за тази копривена супа, например. И така рецептите станаха около 1 500. Ако има подзаглавие тази книга, то би било: „Яденето, както го разбирам аз“, каза проф. д.и.н. Петър Стоянович, като сподели, че той е „проклетото внуче“, израснало с две баби, с гозбите им и караниците по повод неговите щуротии.

„Скалъпих тази книга в желанието да покажа истински, вкусни, проверени семейни рецепти. В началото книгата беше само с наши домашни рецепти, но после вмъкнах и на мои приятели, познати, пак домашна кухня, като винаги споменавам кой е авторът, от кого зная за тази копривена супа, например. И така рецептите станаха около 1 500. Ако има подзаглавие тази книга, то би било: „Яденето, както го разбирам аз“, каза проф. д.и.н. Петър Стоянович, като сподели, че той е „проклетото внуче“, израснало с две баби, с гозбите им и караниците по повод неговите щуротии.

„Ние искаме да работим, но и да се забавляваме, а какво по-голямо забавление от срещата с автора на „Кухнята на баба (и на проклетото й внуче)“, от знанието как се прави хубава храна.  Днес открихме детска стая в едно от общежитие, за да се забавляват децата, после спортен празник, за да се забавляват младежите, и сега сме на представянето на книгата. Трябва да има разнообразие и като един истински университет ние обръщаме внимание и на културата и литературата“, каза проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, поздравявайки автора на книгата.

„Ние искаме да работим, но и да се забавляваме, а какво по-голямо забавление от срещата с автора на „Кухнята на баба (и на проклетото й внуче)“, от знанието как се прави хубава храна.  Днес открихме детска стая в едно от общежитие, за да се забавляват децата, после спортен празник, за да се забавляват младежите, и сега сме на представянето на книгата. Трябва да има разнообразие и като един истински университет ние обръщаме внимание и на културата и литературата“, каза проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, поздравявайки автора на книгата.

Проф. д.н. Пенчо Пенчев, професор по икономика и доктор на историческите науки, който за втори път представя книга на проф. д.и.н. Петър Стоянович в УНСС &ndash; преди година &bdquo;<em>Фердинандеум</em><em>&ldquo;, а сега &bdquo;Кухнята на баба&ldquo;</em>, си призна, че той лично няма никакво отношение към храната, но с удоволствие ще се запознае с новата книга на проф. д.и.н. Петър Стоянович.

Проф. д.н. Пенчо Пенчев, професор по икономика и доктор на историческите науки, който за втори път представя книга на проф. д.и.н. Петър Стоянович в УНСС – преди година „Фердинандеум“, а сега „Кухнята на баба“, си призна, че той лично няма никакво отношение към храната, но с удоволствие ще се запознае с новата книга на проф. д.и.н. Петър Стоянович.

На пръв поглед това е една готварска книга, обясни проф. д.и.н. Петър Стоянович, &bdquo;Тя може да помогне на една средностатистическа домакиня да изкара един сносен семеен живот без да я бият всеки петък&ldquo;. От друга страна в книгата има не малко лични истории, разказчета. &bdquo;Ако има политико-исторически коментар, той не е търсен, просто съм се отплеснал&ldquo;, каза г-н Стоянович.

На пръв поглед това е една готварска книга, обясни проф. д.и.н. Петър Стоянович, „Тя може да помогне на една средностатистическа домакиня да изкара един сносен семеен живот без да я бият всеки петък“. От друга страна в книгата има не малко лични истории, разказчета. „Ако има политико-исторически коментар, той не е търсен, просто съм се отплеснал“, каза г-н Стоянович.

&bdquo;Ако има човек само една подправка и в живота и в кулинарията, язък за него. А що се отнася до подправката на живота, това е подредената, планираната надежда. Ако си само изпълнен с надежда, приличаш на въодушевен идиот, но с подредена надежда е друго&ldquo;.

„Ако има човек само една подправка и в живота и в кулинарията, язък за него. А що се отнася до подправката на живота, това е подредената, планираната надежда. Ако си само изпълнен с надежда, приличаш на въодушевен идиот, но с подредена надежда е друго“.

Дискусията включи готварски, философски и исторически теми.&nbsp;&nbsp;

Дискусията включи готварски, философски и исторически теми.  

Галерия снимки от С представянето на книгата на проф. д.и.н. Петър Стоянович „Кухнята на баба (и н ...