Лекция и дискусия за политическата криза в България

четвъртък, 21 март 2013 9:07

Публична лекция на тема: „Партиите и кризата на политическото представителство“ изнесе в голямата конферентна зала доц. д-р Симеон Асенов, преподавател и научен секретар на катедра „Политология“. Академичната дискусия за политическата криза в България, в която участваха преподаватели и студенти, бе продължение по актуалната тема.

Доц. д-р Симеон Асенов (вляво), проф. д-р Антоанета Василева и проф. д-р Георги Янков 

Доц. Симеон Асенов структурира презентацията си около две водещи теми: дискусия за кризата на политическите партии и проблема за партиите и политическите представителства в България. Той разгледа в исторически план противоречивите оценки за партиите през последните 60 години, повдигна основни въпроси на дискусията за кризата, обсъди бъдещето на представителната демокрация, спря се на моделите и представителството, което те генерират, функциите на партиите във времето, причините за организационните и функционални промени. Лекторът анализира ситуацията в съвременната обществена среда и организационните форми на партиите в края на XX в. и началото на XXI в. Доц. Асенов очерта също предизвикателствата и възможните изходи от кризата на партиите при три възможни сценария.

Във втората част на изложението си лекторът разгледа българския преход и развитието на партиите у нас през последните две десетилетия, набеляза някои насоки и решения за преодоляване на кризата на партиите като формиране на нов тип хоризонтални структури, промяна на отношението към гражданското участие и др.

След презентацията проф. д-р Антоанета Василева, декан на факултет „Международна икономика и политика“,  връчи на доц. д-р Симеон Асенов свидетелство за академична длъжност „доцент“.

Проф.д-р Антоанета Василева връчва свидетелството на доц. д-р Симеон Асенов По време на дискусията в голямата конферентна зала 

В последвалата академична дискусия изказвания направиха проф. д.с.н. Михаил Мирчев, проф. д.ик.н. Мария Чавдарова и др.  Събитието бе водено от проф. д-р Георги Янков, ръководител на катедра „Политология“.

Лекторът Студентите-политолози

Галерия снимки от Лекция и дискусия за политическата криза в България ...