Студенти се срещнаха с работодатели от над 30 водещи компании в "Дни на кариерата"

сряда, 21 ноември 2012 14:19

„Дипломата от УНСС е гаранция за отлична подготовка и успешна кариера“, подчерта ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев при откриването на „Дни на кариерата“ за секторите финанси, застраховане, маркетинг и реклама и обслужване на клиенти. Традиционният за висшето училище форум за първи път бе организиран от JobTiger, съвместно с Междууниверситетския център за развитие на кариерата и Студентския съвет, под патронажа на ректора на УНСС. Повече от 30 водещи организации и компании от бизнеса и държавната администрация в страната участваха в „изложението“ и представиха възможностите за развитие и кариера на студентите На самостоятелни щандове във фоайето на УНСС водещи компании „на живо“ презентираха с информационни материали стажантските си програми и възможностите за работа. Сред тях бяха: Българо-американска комисия за образователен обмен “Фулбрайт”, БНБ, МЕТРО Кеш енд Кери-България, Coca-Cola Hellenic BSO, Kraft Foods Bulgaria, Bulwork, VIVACOM, ОББ, British American Tobacco, Procter&Gamble Bulgaria, GLOBUL/GERMANOS, Банка ДСК, Societe Generale Експресбанк, Deloitte, ПроКредит Банк, ЗАД „Виктория“ и др. Отделни щандове имат Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта.

От ляво на дясно: Калоян Димитров, Камелия Лозанова, доц. д-р Йордан Близнаков, проф. д.ик.н. Стати Статев, Зорница Русинова, Петко Димитров, Светлозар Петров

За втори път през т.г. УНСС е гостоприемен домакин на „Дни на кариерата“, отбеляза ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев. Той посочи, че по оценка на държавните и частните работодатели възпитаниците на университета са изключително добре подготвени и без конкуренция на пазара на труда. „Високо ценя възможностите за директно общуване между представителите на фирмите и нашите студенти. Това е реалната връзка между образованието и бизнеса, която толкова много се коментира“, акцентира проф. Статев и утвърди значението на тази добра практика, станала традиция в университета. Ректорът благодари на организаторите за честта и доверието да е патрон на инициативата, което приема като признание за отговорността и грижата на академичното ръководство за успешната професионална кариера на възпитаниците на УНСС.

Откриването на "Дни на кариерата" в голямата конферентна зала

Проф. Статев напомни данните, оповестени през май т.г. от министъра на труда и социалната политика Тотьо Младенов: над 97% от випускниците на УНСС започват работа след дипломирането си. „Както и за преходните шест години, така и за следващия шестгодишен период нашият университет отново е лидер в националното висше образование с най-висока оценка от институционалната акредитация – 9,65“, посочи ректорът. Той цитира и няколко оценки на работодатели, дадени преди няколко месеца по време на акредитацията. Камелия Лозанова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта: „Завършилите УНСС не остават без работа повече от четири месеца. За последните пет години от 24 000 завършили, само 600 са регистрирани в Агенцията по заетостта. От 2200 служители на агенцията 857 са възпитаници на УНСС. Вашите студенти са сред най-търсените и квалифицирани кадри в България.“ Бисер Петков, управител на НОИ: „Гордея се, че съм завършил УНСС. Три четвърти от общо 3700 служители в института са възпитаници на УНСС.“ Валери Апостолов, зам.-председател на Сметната палата: „40% от одиторите в Сметната палата са завършили УНСС. Тяхната квалификация е много висока.“ Таня Георгиева, главен секретар на Министерството на финансите: „Много служители, министри и заместник-министри са завършили УНСС. Най-младият служител, който е на 24 г., също е възпитаник на този университет. През последната година 200 студенти бяха на стаж в министерството. Всичко това определя УНСС като надежден партньор.“ Златозар Сурлеков, Корпоративна търговска банка: „УНСС е безалтернативен университет на пазара на труда.“ Бойко Костов, председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители: „Голяма част от регистрираните одитори в България са възпитаници на УНСС.“ Васил Симов, изпълнителен директор на Софийска стокова борса: „Създателите на Софийската стокова борса и Софийската фондова борса са възпитаници на УНСС. Качеството на образованието е много високо и затова предпочитанията са служителите да са завършили този университет.“

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев (вдясно) и доц. д-р Йордан Близнаков, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата

Дните на кариерата са една от най-важните инициативи, които държавата подкрепя, посочи Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика, възпитаник на УНСС. Над 3500 са студентите, които досега са получили евростипендии, а ние сме тук, за да дадем ръка на всеки млад човек, който иска да се развива, така че България да има по-добро бъдеще, каза зам.-министърът.

Агенцията по заетостта оценява много високо инициативата. Връзката между обучението и бизнеса в УНСС е много здрава, даде оценка Камелия Лозанова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. Тя адмирира избора на специалност в областта на финансите, застраховането, маркетинга и рекламата и прогнозира, че през следващите няколко години пазарът на труда ще изпитва глад от такива специалисти. Петко Димитров, зам.-председател на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, насочи вниманието на студентите към реализацията в професията и посъветва: „Не подценявайте работата, която ви предоставя държавната администрация“. Лесно се става студент, истинските изпитания са, когато застанете лице в лице с работодателя, каза той. За началото на инициативата „Дни на кариерата“ говори Светлозар Петров, управител на JobTiger, който изтъкна, че най-доброто място за провеждането им е УНСС. Като реални предпоставки за утвърждаване на връзката образование-бизнес определи форума и Калоян Димитров, председател на Студентския съвет на УНСС.

В целодневната семинарна програма на „Дни на кариерата“ бяха включени представяния на водещи фирми и организации. Целодневно посещавани бяха и щандовете на водещите компании във фоайето на университета. (Виж снимките по-долу)

Галерия снимки от Студенти се срещнаха с работодатели от над 30 водещи компании в "Дни на кариерат ...