Започна експедиционната седмица на ENGAGE.EU в УНСС

понеделник, 16 октомври 2023 19:45

УНСС е домакин на поредната експедиционна седмица в рамките на университетската мрежа ENGAGE.EU. От 16 до 20 октомври 2023 г. студентите от деветте партньорски университета ще тестват идеи и ще търсят решения в областта на Цел на устойчивото развитие №11: Устойчиви градове.

„Добре дошли в УНСС!“, поздрави студентите при откриването на събитието ректорът проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „ENGAGE.EU е уникален проект, защото ни дава възможност да бъдем заедно в общото европейско образователно пространство. Виждам вашия ентусиазъм и интерес да работите заедно с колегите си, като част от деветте партньорски университета. Европейските университетски алианси са важна част от приоритетите на Европейската комисия днес, защото целта им е да предоставят на вас – младите хора, набор от умения и компетенции, от които се нуждаете, за да се справяте с предизвикателствата на бъдещето. Чрез ENGAGE.EU вие имате възможност да учите в 9 водещи европейски университета по време на следването си. Неслучайно, когато президентът Еманюел Макрон представя идеята за Европейските университетски алианси казва: „Искаме да видим европейските университети като един „Еърбъс“ на европейското образование. ENGAGE.EU получи финансиране от Европейската комисия за втория етап на проекта, затова ще имате възможност и в бъдеще да работите заедно и да посетите градовете на университетите партньори. Желая успех на съвместната ви работа по време на тази експедиционна седмица“.

Проф. д-р Димитър Димитров

„Скъпи студенти, за мен в качеството ми на национален координатор на ENGAGE.EU е удоволствие да ви приветствам в нашия университет. Благодарим ви, че сте тук, защото най-важната част за всеки университет сте вие, студентите. Идвайки в УНСС, вие ни помагате да развиваме нашия университет, като част от европейското образователно и научно пространство. Надяваме се, че ще бъдете вдъхновени от нашата учебна среда, от отдадения ни екип и ще се насладите на престоя си тук, което ще е най-голямата награда за нас“, каза доц. д.ик.н. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество и координатор на ENGAGE.EU инициативите за УНСС.

Доц. д.ик.н. Михаил Мусов

Доц. д-р Деница Горчилова, ръководител на катедра „Публична администрация“ и председател на организационния екип също поздрави студентите и допълни: „Искам да представя менторите, които ще подпомагат отборите ви по време на работа, това са д-р Франческо Леоне от University of Mannheim, гл. ас. д-р Кристиан Желев, преподавател в катедра „МИО и бизнес“ на УНСС и гл. ас. д-р Силвия Георгиева, преподавател в катедра „Предприемачество“ на УНСС, част от организационния екип са и гл. ас. д-р Виолета Тончева-Златкова, преподавател в катедра „Публична администрация“, която е водещ и модератор на експедицията и доц. д-р Костадин Коларов, ръководител на катедра „Предприемачество“ и директор Институт по предприемачество на УНСС.

Доц. д.ик.н. Михаил Мусов, проф. д-р Димитър Димитров, д-р Франческо Леоне, гл. ас. д-р Силвия Георгиева, доц. д-р Костадин Коларов, гл. ас. д-р Виолета Тончева-Златкова, доц. д-р Деница Горчилова, гл. ас. д-р Кристиан Желев (от ляво надясно)

В експедиционната седмица на ENGAGE.EU в УНСС се включиха общо 30 студенти – 5 студенти от University of Mannheim, 3 студенти от WU Vienna University of Economics and Business, 5 студенти от University of Toulouse Capitole, 3 студенти от LUISS Univesity, 5 студенти от NHH Norwegian School of Economics (NHH), 5 студенти от Tilburg University и 4 студенти от УНСС. По време на работа участниците ще бъдат разделени на 4 отбора.

Реални казуси и задачи към студентските отбори отправиха от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община.

Яна Дочева, началник на отдел „Международно сътрудничество“ на НСОРБ представи казусите на сдружението, които са с теми „Идеен модел за гостоприемен град за гражданите“, „Идеен модел за гостоприемен град за туристите“ и „Идеен модел за гостоприемен град за бизнеса“. От страна на НСОРБ на събитието присъстваха Евгения Немска и Ива Иванова.

Мария Гончева от дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община отправи предизвикателство към студентите на тема „София - гостоприемен град за спортуващи“.

Целта на мероприятието е младите хора да мислят критично и творчески за неотложните проблеми, пред които са изправени градските райони, и да проучат как устойчивите практики могат да бъдат интегрирани в тяхното проектиране, планиране и управление. Това засяга и сферата на туризма, тъй като тя има ключова роля за икономическия растеж и културния обмен на градовете по света. В същото време поставя и уникални предизвикателства пред околната среда, местните общности и инфраструктурата.

Участниците ще бъдат насърчавани да разработват решения, които могат да бъдат адаптирани и приложени в други градове и общности, като по този начин увеличат максимално ефекта от тях и създадат вълнообразен механизъм за положителна промяна.

В рамките на откриването студентите от партньорските университети бяха посрещнати символично от представителите на УНСС с хляб (традиционна българска питка), сол и мед. Младите хора имаха възможност да се насладят и на автентичен български фолклор. Роза Николова и Илка Петрова, част от фолклорния ансамбъл „Бистришките баби” представиха българската народна песен „Слънце нависоко“.


За ENGAGE.EU

Европейският университет ENGAGE.EU, който стартира през 2020 г., има за цел да сближи студентите, изследователите и служителите на девет водещи европейски университета – University of Mannheim, LUISS University (Рим), NHH Norwegian School of Economics (Берген), Tilburg University, УНСС (София), Université Toulouse CapitoleWU Vienna University of Economics and Business, Ramon Llull University (Барселона) и Hanken School of Economics (Хелзинки).

Целта на инициативата е да се разработят нови модели за стимулиране на мобилността на студентите, преподавателите и служителите, които да допринесат за качеството, интеграцията и устойчивостта на европейското висше образование, иновации и научни изследвания. В рамките на алианса университетите работят на интердисциплинарно ниво за устойчиви решения на социални проблеми, като всеки университет предлага програма, насочена към образованието, иновациите и научните изследвания. Студентите, изследователите и служителите могат да се възползват от обученията, курсовете, експедициите, летните училища, лабораториите и другите инициативи както онлайн, така и присъствено.


Галерия снимки от Започна експедиционната седмица на ENGAGE.EU в УНСС ...