Росен Плевнелиев ще бъде специален гост на откриването на SDSN България в нашия университет

понеделник, 22 май 2023 11:19

Заповядайте на официалното откриване на мрежата за устойчиво развитие SDSN Bulgaria, което ще се състои на 5 юни 2023 г. (понеделник) от 10.00 ч. в Голямата конферента зала на Университета за национално и световно стопанство. УНСС е координатор за страната ни под председателството на ректора проф. д-р Димитър Димитров и зам.-ректора по научноизследователската дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов.

Събитието ще бъде уважено от специални гости, сред които са президентът на България за 2012-2017 г. Росен Плевнелиев, вицепрезидентът и ръководител на парижкия офис на SDSN Гийом Лафортюн и съпредседателят на SDSN Europe и SDSN Greece проф. д-р Фийби Кундури.

Росен Плевнелиев

УНСС бе избран за координатор на SDSN Bulgaria през 2022 г., а основната цел на SDSN Bulgaria е да мобилизира своите членове и да използва силните им страни, за да помогне за реализирането на Целите за устойчиво развитие на ООН. Сред целите на мрежата са още: да разшири своя обхват и да се превърне в притегателен център на представители на академичните среди, гражданското общество, институциите и младите хора в страната; да организира събития и предостави свободен достъп до образователни ресурси и научни изследвания, посветени на целите на устойчивото развитие, зелената трансформация на икономиката и обществото; да интернационализира своята дейност, участвайки активно в регионалните и глобални мрежи на SDSN, допринасяйки за активното участие на България в постигането на Глобалните цели на ООН.

SDSN Bulgaria залага на три основни стълба при изпълнението на целите си – образование; информираност и ангажираност; и решения. По време на откриването ще бъде представен и официалният сайт на мрежата за България.


За гостите на събитието

Росен Плевнелиев е четвъртият демократично избран президент на Република България (2012-2017 г.). Той е министър на регионалното развитие и благоустройството (2009-2011 г.), инженер и предприемач.

Гийом Лафортюн направлява работата по данни и статистика за ЦУР, включително изготвянето на индекса на ЦУР, кaто по-късно през 2023 г. се очаква да излезе Отчет за устойчиво развитие 2023, в който България ще бъде включена за първи път.

Проф. д-р Фийби Кундури е включена в официалния списък на Станфордския университет на първите 2% от световните учени и е също така сред първия 1% от най-цитираните жени икономисти в света.

За SDSN

Мрежата за решения за устойчиво развитие (Sustainable Development Solutions Network – SDSN) мобилизира научна и техническа експертиза от академичните среди, гражданското общество и частния сектор, за да подкрепи практическото решаване на проблемите за устойчиво развитие от местен, национален и глобален мащаб. SDSN работи от 2012 г. под егидата на Генералния секретар на ООН. SDSN изгражда национални и регионални мрежи от институции на знанието, тематични мрежи, насочени към решения в помощ на изпълнението на Целите  за устойчиво развитие  и SDG Academy - образователна и обучителна платформа към SDSN за устойчиво развитие. Повече за SDSN мрежите: ТУК.


Галерия снимки от Росен Плевнелиев ще бъде специален гост на откриването на SDSN България в нашия  ...