ООН официално одобри УНСС за координатор на Националната мрежа за устойчиво развитие „SDSN Bulgaria”

събота, 25 юни 2022 10:05

УНСС беше одобрен за университет домакин (координатор) на Националната мрежа за устойчиво развитие SDSN Bulgaria”, инициирана от университета през април м.г. Подкрепата на Организацията на обединените нации (ООН) идва след задълбочена оценка на образователния и научен капацитет на УНСС по въпросите на устойчивото развитие, възможностите за активно участие в решаването на националните и регионалните проблеми на устойчивото развитие, административния капацитет за управление на инициативи под егидата на SDSN, както и за мобилизиране на ресурси за постигането на Глобалните цели. „Очакваме с нетърпение да работим с УНСС в подкрепа на устойчивото развитие и Ви благодарим за лидерството, което вече демонстрирахте“, се казва в официалното писмо на Стратегическият съвет на SDSN мрежите, одобрил кандидатурата на УНСС.

„За УНСС е чест да бъде координатор на SDSN Bulgaria”. За нас високата оценка на Стратегическия съвет е обективна, а гласуваното доверие очаквано. Пред университета се разкриват нови отлични възможности за сътрудничество в обучението на студентите и научните изследвания с водещи университети и изследователски институти, работещи по проблемите на устойчивото развитие. УНСС ще бъде горд член на голямото SDSN семейство“, подчерта ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. д-р Димитър Димитров

SDSN Bulgaria” е най-добрата възможност за засилване изпълнението на третата мисия на всички университети в страната – приноса на академията за изграждането на устойчиво бъдеще за нашето общество“, сподели доц. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество и ръководител на екипа, разработил концепцията за Национална мрежа - доц. д-р Нина Типова, гл. ас. д-р Щерьо Ножаров, гл. ас. д-р Александър Димитров и гл. ас. д-р Кристиан Желев. „Дългосрочната ни визия е да развиваме водещата в България платформа за университети, изследователски институти, правителствени, неправителствени и бизнес организации и други заинтересовани страни, която обединява членове и партньори да работят активно за постигане Целите на устойчивото развитие“, това каза доц. Мусов по време на представянето на Мрежата на форума Ролята на академията за постигане на Глобалните цели на ООН за устойчиво развитие", организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски".

По време на представянето на SDSN Bulgaria”

Предстои подбор на членове и партньори, организацията на откриващо събитие и на първата научна конференция на Мрежата. Освен активизиране на партньорството с университетите в страната, Мрежата създава и отлични възможности за постигане на ефект на синергия с други международни инициативи на УНСС, сред които Европейския университет ENGAGE.EU, Европейката група за териториално сътрудничество HELICAS, UNESCO Chair on Media and Information Literacy and Cultural Policies for Sustainable Development, Българската мрежа на Глобалния Договор на ООН  и др.


Мрежата за решения на ООН за устойчиво развитие (Sustainable Development Solutions Network – SDSN) мобилизира научна и техническа експертиза от академичните среди, гражданското общество и частния сектор, за да подкрепи практическото решаване на проблемите за устойчиво развитие от местен, национален и глобален мащаб. SDSN работи от 2012 г. под егидата на Генералния секретар на ООН. SDSN изгражда национални и регионални мрежи от институции на знанието, тематични мрежи, насочени към решения в помощ на изпълнението на Целите  за устойчиво развитие  и SDG Academy - онлайн университет за устойчиво развитие. Повече за SDSN мрежите: https://www.unsdsn.org/.


Галерия снимки от ООН официално одобри УНСС за координатор на Националната мрежа за устойчиво разв ...