Тържествено бе открита новата академична учебна година

понеделник, 17 септември 2012 15:38

Националният, европейският и студентският химн "Gaudeamus igitur" оповестиха началото на тържественото откриване на 92-ата учебна година в Университета за национално и световно стопанство. На президиума в препълнената със студенти, преподаватели и служители аула "Максима" заеха места ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев, управителят на БНБ и възпитаник на УНСС Иван Искров, почетният ректор на УНСС проф. д-р Борислав Борисов, проф. д-р Стоян Стоянов, председател на Общото събрание на университета, и Калоян Димитров, председател на Студентския съвет.

Препълнената аула "Максима"

Проф. Стоян Стоянов откри тържеството и открои символиката във факта, че на този ден се честват християнският празник Вяра, Надежда и Любов и Денят на София.

Огромна чест е за мен като ректор да открия 92-ата учебна година на нашия славен университет, чиято духовност се гради върху традициите, усилията и всеотдайността на поколения преподаватели, студенти и служители, посочи в словото си проф. д.ик.н. Стати Статев. Той напомни, че преди повече от девет десетилетия, в трудното време след Освобождението на България, проф. Стефан Бобчев, основателят и първи ректор на  университета, заедно със свои колеги и със собствени средства създават през 1920 г. Свободния университет за политически и стопански науки, предшественик на днешния УНСС. Говорейки за големия авторитет на висшето училище днес, ректорът изтъкна, че едно от доказателствата за това е големият интерес на многобройните кандидат-студенти. „Нашият университет за поредна година, още през август, запълни всичките си места, като това се случи в условията на демографски срив, ниски резултати на зрелостните изпити и запазен висок бал със задължителни кандидатстудентски изпити“, посочи проф. Статев. За първа година в УНСС са приети 300 студенти повече, които ще се обучават дистанционно в София, а броят на първокурсниците тази година е близо 4000.

От ляво на дясно: Проф. Стоянов, проф. Статев, Иван Искров, проф. Борисов, 

Калоян Димитров

Ректорът приветства първокурсниците и изтъкна, че в новия свят, който ги очаква, има много очарования и красиви приятелства, „най-важното е да инвестирате в себе си, защото това е инвестиция във вашето  бъдеще“. Проф. Статев напомни, че им предстои да се изправят пред различни предизвикателства, а обучението им ще се води от най-авторитетните  български преподаватели и учени. „Бъдете студенти със самочувствие, защото ще учите в най-добрия университет. УНСС е вече вашият университет, от който сте неделима част, а това е университетът с най-мотивираните студенти”, каза той. Вярвайте в себе си, бъдете почтени граждани и добри хора, които търсят истината и я защитават, призова ректорът младите хора.

Ректорът проф. Стати Статев

(Пълният текст на приветствието на проф. Стати Статев)

Онези от нас, които по един или друг начин сме свързани с УНСС, имаме всички основания да се гордеем както с миналото, така и с настоящето на нашия университет, посочи управителят на БНБ Иван Искров. Той определи като поразителна огромната промяна в обстановката и модернизацията на университетската база през последните години. „Аз и хората от моето поколение можем да завиждаме благородно на днешните студенти за прекрасните условия за обучение и огромния достъп до информация, с каквито за съжаление ние на времето не разполагахме“, каза  възпитаникът на УНСС. Но най-ценният актив на университета си остават неговите студенти и преподаватели. Висшето училище е дало и продължава да дава много от ръководните кадри в икономиката. „Мнозина от заемащите най-отговорни управленски позиции в държавата, включително десетки министри и политици, са учили в УНСС. Не ми е известно през последните 20 години да е имало правителство в България без поне няколко ключови министри, завършили нашия университет“, подчерта Иван Искров.  Той посочи, че в БНБ 44% от състава, 23-ма от 29-те ръководители и петима от седемчленния състав на Управителния съвет, между които и ректорът проф. Стати Статев, са завършили УНСС.

Иван Искров

Пред вас стоят открити много възможности, обърна се Иван Искров към студентите. „Аз не съм знаел някога, седейки на студентската скамейка в УНСС, че един ден ще бъда управител на Централната банка на България. И вие не трябва да се учудвате днес, че сте бъдещите икономисти, финансисти, индустриалци, политици – ръководителите на утрешна България. А като пълноправни граждани на ЕС мнозина от вас ще намерят успешна реализация и в чужбина, включително на висши ръководни позиции в европейските или други международни институции. Винаги и навсякъде не забравяйте, че вашата Родина е България. Тук е вашият корен! И това ни най-малко не противоречи на общите европейски ценности.“

(Пълният текст на приветствието на Иван Искров)

С приветствено слово към аудиторията в аула „Максима“ се обърна и проф. д-р Борислав Борисов, почетен ректор на УНСС и ректор два мандата (2003-2011 г.). "Кое е това, което кара университетът да живее и да се развива през неговата над 90-годишна история? Кое е това в корените, което кара дървото да расте непрекъснато и да се превръща във вековен дъб, с нови и нови филизи? За мен отговорът е следният:  Това, което е заложено във фундамента на университета!“, посочи проф. Борисов. Той акцентира върху свободата на духа,  свободата на идеите, свободата да се уважават традициите,  свободата на академичната толерантност.

 Проф. Борислав Борисов

(Пълният текст на приветствието на проф. Борислав Борисов)

Присъстващите чуха и приветствието на Калоян Димитров, председател на Студентския съвет, който поздрави първокурсниците с избора да учат в най-добрия български университет. "От вас ще се иска да сте отговорни, непрестанно да се доказвате и изграждате като личности", изтъкна той. "Коридорите на нашия университет са пълни с будна младежка академична общност, имаща ясното съзнание, че в нейните ръце е бъдещето на България."

Калоян Димитров

Първокурсничката Евелина Йотова, приета с най-висок бал в направление „Икономика и бизнес“, поздрави колегите си. "УНСС за мен е сбъдната мечта, постигната с много труд. За да успеем, са ни нужни две неща: шанс и усилия", каза тя. 

Евелина Йотова

Проф. Стати Статев и Иван Искров положиха венци пред паметника на проф. Стефан Бобчев.

Цветя пред паметника на проф. Стефан Бобчев

Откриването на учебната година бе пряко предавано по интернет.

 

Златната книга на УНСС

Нашият университет има Златна книга, която е започната при неговото основаване през 1920 г. и първите подписи в нея са на цар Борис III и княгиня Евдокия, показа ректорът на присъстващите в аула „Максима“ уникалния летопис. От подписите на седемте членове на първия Академичен съвет до наши дни между нейните корици са събрани посланията на премиери, президенти, еврокомисари, учени, каза още проф. Статев и връчи Златната книга на Иван Искров.

В нея управителят на Българската народна банка написа:

Уважаеми читателю на тези редове,

Бих желал да споделя, че се гордея, че съм завършил с отличие Университета за национално и световно стопанство – безспорен лидер във висшето икономическо образование в България. Студентските години тук ще останат сред най-хубавите моменти в моя живот.  Тук срещнах едни от най-добрите си приятели – състуденти и преподаватели. Тук разбрах, че свободата на човешкия дух е висша ценност и дадох всичко от себе си за извоюването на академична автономия и студентско самоуправление. Тук срещнах любимия човек. Тук получих изключително сериозна подготовка, която ми помогна да бъда това, което съм днес.

Ще запазя най-добри спомени от моя университет.

Пази го и ти! 

Иван Искров чете своето послание в Златната книга на УНСС

 

 

Галерия снимки от Тържествено бе открита новата академична учебна година ...