Две грандами на науката влизат в живата памет на УНСС в най-женския месец

вторник, 08 март 2022 10:00

В най-женския месец на годината в рубриката на УНСС „Жива памет“ вписваме имената на две изявени дами на науката: проф. д.ик.н. Бистра Боева и проф. д.ик.н. Иванка Съйкова.

Проф. д.ик.н. Бистра Боева е заслужил професор на УНСС. Дългогодишен ръководител на катедра „МИО и бизнес“, консултант на Световната банка и Американската агенция за международно развитие по въпросите на корпоративното управление. Играе водеща роля при създаването на Националния кодекс за корпоративно управление като съпредседател на работната група по проекта. Член на Държавната комисия по ценни книжа. Тя е била и гост-професор в десетки престижни университети по света – Китай, Албания, Италия, Великобритания, Република Южна Африка и др. Член на Европейския форум по корпоративно управление към ЕК и консултативната група за развитие на частния сектор към Глобалния форум за корпоративно управление (Световна банка/ОИСР). Нейният видео разказ за историята на УНСС и най-вълнуващите моменти от кариерата й можете да проследите ТУК.

Проф. д.ик.н. Иванка Съйкова е била заместник-декан и заместник-ректор на УНСС, както и ръководител на катедра „Статистика и иконометрия“. Била е гост-професор в университети в Дания, а също в Делхи и Калкута, Индия. Доктор хонорис кауза на Пловдивския университет „П. Хилендарски“. Тук можете да чуете вдъхновяващия разказ за нейния научен подход и път.


От рубриката „Жива памет“ студентите могат да научат за емблематичните личности на УНСС чрез видео и аудио подкаст. Информацията е достъпна чрез QR код. „Жива памет“ вече пази разказите за петима от ректорите на университета – проф. Стефан Бобчевпроф. д.ик.н. Данаил Данаиловпроф. д.ик.н. Михаил Диневпроф. д.ик.н. Лалю Радуловпроф. д.ик.н. Камен Миркович и четиримата председатели на Общото събрание - проф. д-р Любен Караниколов, проф. д-р Благой Колевпроф. д-р Стоян Стоянов и проф. д-р Лалко Дулевски.



Галерия снимки от Две грандами на науката влизат в живата памет на УНСС в най-женския месец  ...