Първата публикация на проф. Стефан Бобчев в изложба за създателя на университета

понеделник, 11 октомври 2021 17:48

В чест на 150 години публицистична, научна, обществена и държавническа дейност на своя основател проф. Стефан Бобчев УНСС откри юбилейна изложба.

На официалното откриване на изложбата ректорът проф. д-р Димитър Димитров припомни: „Проф. Стефан Бобчев е носител на богата духовна и обществена енергия, личност събрала в себе си множество таланти и интереси. Най-новата ни история рядко може да посочи по-голямо трудолюбие, продуктивност и преданост в служба на народа.

Да представят експозицията бяха директорът на библиотеката на УНСС г–н Петър Петров, г-н Атанас Димитров, експерт в кариерния център на университета и изследовател на делото на проф. Бобчев. В събитието се включи и правнукът на първия ректор д-р Константин Бобчев.

Ректорът проф. Димитров заедно с Петър Петров и Константин Бобчев

Д-р Константин Бобчев изрази своята радост от възможността да бъде част от приемствеността на университета. „С тази изложба можем да видим, че историята се пише от истински личности. Историята, която днес ние продължаваме, не е просто появила се отнякъде, тя е създадена от именити общественици, един от които е моят прадядо“, отбеляза ас. Бобчев.

Директорът на университетската библиотека г-н Петър Петров разказа, че в изложбата са подредени материали, намерени в хранилището на библиотеката. Те се показват за първи път. Това са издания на проф. Бобчев от края на поминалия век, до неговата смърт включително. „Най-ценното е, че доста от книгите са с лично посвещение от проф. Бобчев и носят неговия подпис. Надяваме се да продължим търсенето и да открием още такива книги, които ще влязат във фонда на библиотеката“, изтъкна г-н Петров и обясни, че намерените 95 книги и над 17 периодични издания, вече са дигитализирани. Предстои да бъде оформен библиотечен кът за проф. Бобчев, който ще е прекрасна среда за студентите да споделят знания и умения.

Атанас Димитров обърна внимание, че „Първата статия на проф. Стефан Бобчев „Сегашний наш език“ във в. „Македония“, макар и публикувана преди 150 години е актуална и днес. Паметта за проф. Бобчев е жива, а делата му непреходни. Той е оценен и признат още приживе. За времето си той и Иван Вазов, са от малцината, за които са организирани чествания по повод тяхната 25 и 50-годишна дейност. За 25 годишнината си е награден с орден „За гражданска заслуга“ III степен, a за 50-годишната си дейност, в израз на благодарност, почит и уважение, които отечеството дължи на юбиляра за неуморната му дейност в областта на народната просвета, в обществения и държавния живот е награден с ордена „Св. Александър“ I степен. Тази изложба можем да обобщим с три думи – знаем, помним, тачим. Продължаваме делото по хранение на паметта на проф. Бобчев.“

Изложбата беше повод ректорът проф. Димитров официално да обяви проекта „Жива памет“. „Историческата памет е повече от това просто да си спомниш. Историческата памет означава да запазим спомена жив. За университет, който има столетна история, е важно да има жива памет, да се знае, че зад марката № 1 бизнес университет, стоят усилията, знанията и научните постижения на хора от плът и кръв, превърнали работата за УНСС в мисия на живота си. В дигиталния свят ние искаме тази памет да бъде по-достъпна за нашите студенти.“ Проф. Димитров обърна внимание, че за живота и дейността на проф. Бобчев вече има QR код, чрез който може да се влезе в страницата на първия ректор и да се научи повече. Той подчерта, че материалите от тази изложба също ще бъдат включени. Скоро подобни страници ще имат всички видни личности от столетието на УНСС, увери проф. Димитров.

В подготовката на експозицията съдействие оказаха Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ – Шумен.  

На събитието присъства и ректорското ръководство в лицето на проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики ( от ляво на дясно).

 За събитието беше обособен кът с Книга за впечатления.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Първата публикация на проф. Стефан Бобчев в изложба за създателя на университета ...