Ново поколение европейци с помощта на ENGAGE.EU

сряда, 24 февруари 2021 13:46

В интервю за вестника на УНСС проф. д-р Маргарет Рамерсторфер, заместник-ректор по академичните програми и студентските въпроси във Виенския университет по икономика и бизнес (на снимката долу), разказа за потенциала на ENGAGE.EU, надеждите и пътя, по който ще поеме Виенският университет.

Проф. Рамерсторфер, какъв потенциал виждате в ENGAGE.EU и защо?

Европейските университети са престижен проект на Европейския съюз и неговите държави-членки, който, от една страна, има за цел да укрепи Европа като място за висше образование, а от друга – разглежда се като важен принос за социалното и икономическото развитие и новаторската сила на Европа. Като съюз от седем водещи европейски университета в бизнеса, икономиката и социалните науки ще обединим силите си, за да предоставим на ново поколение европейци уменията, необходими за справяне с големите въпроси, свързани с бъдещето на Европа. Целта на ENGAGE.EU е добре обоснована дискусия за тези основни обществени предизвикателства от социална и икономическа перспектива, например, чрез разработване на съвместни курсове, създаване на мрежи от учени от участващите университети, както и обмен с гражданското общество в Европа.

Какви са най-големите Ви надежди за ENGAGE.EU?

Една от най-големите ми надежди е всъщност да събера ново поколение творчески европейци, способни да работят заедно през различни езици, граници и дисциплини, за да се справят със социалните предизвикателства и недостига на умения в Европа. Наистина бих искала да видя как израстват ориентираните към бъдещето велики идеи и личности.

Какво ще пожелаете на студентите от УНСС?

Това, което получавате в университета, е разнообразие от различни цветове, за да се научите как да ги комбинирате и как да създавате безкрайно количество различни нюанси и смеси. Какво ще нарисувате накрая и какви ще бъдете в крайна сметка зависи от вас. Дайте всичко от себе си, опитайте се да достигнете най-доброто, но си дайте и малко време да израснете като човек и да развивате допълнителни умения. Сигурна съм, че онлайн курсовете ENGAGE.EU ще предоставят интересна и полезна информация за вашата област на обучение в УНСС. Имайте предвид, че ученето включва много повече от фокусиране върху академичния ви прогрес. ENGAGE.EU ви предлага платформа – използвайте тази възможност, за да се свържете с колегите си от останалите университети партньори. Така че елате готови да разширите ума си – с нов дух и нови перспективи!

***

ENGAGE.EU е мрежа от седем университета, които споделят европейски ценности и глобална перспектива, и са алма матер на общо над 100 000 студенти:

Университетите имат амбицията да постигнат синергия от своя безценен опит, като издигнат съществуващото сътрудничество на качествено ново ниво, ръководено от обща цел, единен подход и запазване на автентичността на всеки от партньорите.

Ректорите на седемте университета, Виена, януари 2020 г.(от ляво, надясно): проф. д-р Димитър Димитров (ректор на УНСС), проф. д-р Øystein Thøgerson (ректор на NHH), проф. д-р David Alary (първи зам.-ректор на UT1), проф. д-р Edeltaud Hanappi-Egger (ректор на WU), проф. д-р Andrea Prencipe (ректор на LUISS), проф. д-р Klaas Sijtsma (ректор на TilU) и проф. д-р Thomas Puhl (президент на University of Mannheim)

Цялото интервю можете да прочетете в новия брой на „Вестник на УНСС“.

Още теми в броя:

„100/100 точки за новия програмен период на Еразъм+“ – разговор с ръководителя на проекта и директор на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели (УЦМСП) доц. д-р Екатерина Тошева.

„Какво е да си смел: да даваш гласност на обществените проблеми“ - талантът на годината Валери Коничева за предразсъдъците, думите и света на бизнеса.

„Между рекордите и образованието“ – представяне на спортиста на годината Никол Андонова и др.

Галерия снимки от Ново поколение европейци с помощта на ENGAGE.EU ...