Публична лекция на Антъни де Ланой, изпълнителен директор на МВФ, на тема „МВФ в променящия се свят“

петък, 27 април 2018 15:28

„МВФ в променящия се свят“ беше темата на публичната лекция на г-н Антъни де Ланой, изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ), пред студенти и преподаватели в Голямата конферентна зала.

Г-жа Елица Николова, член на УС на БНБ, г-н Антъни де Ланой, ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, г-жа Боряна Пенчева, член на УС на БНБ, доц. д-р Стела Ралева, зам.-ректор по обучението в ОКС „магистър“ и дистанционно обучение, и доц. д-р Миланка Славова, зам.-ректор по обучението в ОКС „бакалавър“ и продължаващо обучение (отдясно на ляво)

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев приветства гост-лектора и го представи като изключително впечатляваща личност със забележителна кариера, като акцентира на огромния брой отговорни управленски позиции, които е заемал.

Ректорът представя лектора

В презентацията си г-н Антъни де Ланой запозна присъстващите със структурата на МВФ, обясни квотния принцип, на който се базира управлението  на институцията, и посочи ключовите задачи и функции на МВФ: надзор, развитие на капацитета, техническо съдействие и отпускане на заеми. (Презентацията виж тук)

Лекторът разясни механизмите и инструментите, чрез които Фондът осъществява своите функции, видовете кредитиране, програмите и условията за тях,  съобразени с възможностите и капацитета на съответната държава, като даде примери с африкански и азиатски държави. Той се спря и на програмата на МВФ за Гърция, предизвикала широка дискусия и разнородни мнения.

Г-н Антъни де Ланой

Лекторът акцентира върху реформите в МВФ, свързани с управлението, дейността и комуникациите на институцията, и посочи основните предизвикателства пред Фонда в променящия се свят: климатичните промени, макроикономическото въздействие на  новите технологии: блокчейн и финтех, киберсигурността и систематичното въздействие на киберинцидентите.

След лекцията г-н Антъни де Ланой отговори на въпроси на студентите (на снимките долу).

Ректорът връчи на г-н Антъни де Ланой сертификат в знак на благодарност за лекцията и възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ (на снимките долу).

Пред паметника на проф. Стефан Бобчев

Галерия снимки от Публична лекция на Антъни де Ланой, изпълнителен директор  на МВФ, на тема „МВФ  ...