Проф. Атанас Гочев ще представи двутомния труд „Теория на международните отношения“, част от Университетската седмица на книгата

сряда, 18 октомври 2023 9:58 /
Начало:
четвъртък, 09 ноември 2023 15:00
Край:
Място:
зала „Научни съвети“
Подробности:

  

В рамките на IV издание на Университетската седмица на книгата на 9 ноември от 15.00 ч. в зала „Научни съвети“ проф. д. пол. н. Атанас Гочев ще представи двутомния труд „Теория на международните отношения“. Събитието ще отбележи и 45 години отдаденост на проф. Гочев на науката за международните отношения.

„Теория на международните отношения“, в обем от 1700 страници, представя широк спектър от теоретични подходи и аналитични рамки за изследване на международните отношения (МО). Изследването на проблематиката има енциклопедичен характер, който няма аналог в България, а в този обхват и обем – дори в Европа и в САЩ. Проф. д. пол. н. Атанас Гочев е автор на първия и научен редактор на втория том. Изданието показва основната роля на теорията за разбирането и обяснението на динамиката на МО и световната политика, независимо дали се изследват глобални, или регионални проблеми, въпроси на сигурността, тероризма или световната политика.

Първият том анализира същността на политическите изследвания и философските основи на социалните науки, големите дебати в науката за МО и основните подходи за изследване на МО – политически реализъм и неореализъм, либерализъм и неолиберализъм, марксизъм и критическа теория. Изяснена е и ролята на международната политическа икономия в теорията на МО.

Вторият том е съвкупност от студии, написани от шест изследователи, работещи в САЩ и в Европа. Томът е организиран в пет части и е фокусиран върху съвкупността от макротеориите, среднообхватните теории и микротеориите за МО. Разгледани са и въпроси на геополитиката и различни аспекти на националната и международната сигурност.