Публична лекция на акад. Атанас Атанасов

понеделник, 14 ноември 2022 16:30 /
Начало:
петък, 18 ноември 2022 11:00
Край:
Място:
Конферентната зала на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер
Подробности:
На 18 ноември 2022 г. от 11.00 ч. в Конферентната зала на ИИСТТ
 ще се проведе 
публична лекция на акад. Атанас Атанасов,
организирана от 
Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер

  


Акад. Атанас Атанасов е пионер в растителните биотехнологии в България. Научната му дейност е тясно свързана с развитието на генетичните биотехнологии и на геномиката на растенията у нас. Работи активно върху създаване и прилагане на законодателство за биобезопасността; организиране на контрол при използването на генетично подобрени растения; оценка и управление на риска при създаване и освобождаване на ГМО в околната среда.

Акад. Атанасов завършва агрономство – специалност генетика и селекция във Висшия селскостопански институт в гр. София. В периода 1969 - 1982 год. специализира при акад. Р. Бутенко в Института по физиология на растенията, РАН, гр. Москва, Русия; в CNRS Жиф-сюр-Ивет и INRA Версай, Франция; в Биологическия изследователски център, гр. Сегед, Унгария, в Лабораторията по генетично инженерство, експериментална станция, Отава, Канада; в Лабораторията по молекулярна генетика, Университет гр. Гент, Белгия при проф. Марк ван Монтагю и проф. Дирк Инзе; бил е гост-професор в Института по растениевъдни науки CNRS, Жиф-сюр-Ивет, Франция.

Бил е гост-професор на Администрацията за земеделско развитие на Република Корея; на Аграрния университет във Ухан, Китай и на Измирския университет – Турция.  Професор е към Университета Дьо Монтфорт, Англия от 1994 год. Член е на Украинската,  Руската и Румънската  академии на селскостопанските науки, Doctor Honoris Causa на Университета по земеделски науки и ветеринарна медицина, Клуж-Напока, Румъния и на Селскостопанската академия, България. Удостоен е с множество международни награди, почетни дипломи и грамоти.

Научните трудове на акад. Атанасов са публикувани в 319 статии в престижни български и чуждестранни списания. Представил е стотици доклади и постери на конференции и симпозиуми; има издадени учебни ръководства, научни сборници, книги, множество брошури и бюлетини.

Има преподавателски опит в Биологическия факултет на СУ Св. Климент Охридски”, гр. София; Аграрния университет, гр. Пловдив и Химико-технологическия и металургичен университет, гр. София, като хоноруван преподавател, четейки лекции и курсове по клетъчно и генно инженерство при растенията. При него са защитили 21 дипломанти, 52 доктори на науките, 31 специализанти от страната и 28 от чужбина по проблемите на генетичното инженерство при растенията.

Заемал е редица длъжности - ръководител на Лаборатория по Тъканни и клетъчни култури”в Института по Захарно цвекло; ръководител на група по Клетъчна генетика”в Института по генетика БАН; създател и директор на Института по генетично инженерство, ССА, Костинброд през 1985 год. и негов ръководител до 2008 год. Координатор е на програмата по растителни биотехнологии за България и  Балканския регион. Той е един от основателите и съуправител на АгроБиотех Парк и Съвместен Геномен Център  към СУ „Св. Кл. Охридски”. Член е на 25 управителни и научни съвети и комисии на национално и международно равнище. Ангажиран е многократно като експерт и консултант на национално и международно равнище. Член е също на 17 редакционни колегии; на 7 международни организации. Има организирани над 65 международни мероприятия.