Кръгла маса на тема „Съвременни проблеми на сигурността“ с гост министърът на отбраната Драгомир Заков

петък, 27 май 2022 11:49 /
Начало:
понеделник, 30 май 2022 15:00
Край:
Място:
Малка конферентна зала
Подробности:

На  30 май 2022 г. /понеделник/ от 15.00 часа в Малка конферентна зала ще се проведе Кръгла маса на тема „Съвременни проблеми на сигурността“, организирана от катедра „Национална и регионална сигурност“.

Специален  гост на събитието ще бъде министърът на отбраната на Република България Драгомир Заков.

Драгомир Заков има 20-годишен опит в сферата на международната сигурност. От 2019 г. той е посланик на България в НАТО.

Драгомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. в София. Магистър е по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Средното си образование е завършил във Френската езикова гимназия в София.

Има редица допълнителни специализации в различни международни програми, сред които курс на високо равнище по ОПСО на ЕС в Европейския колеж по отбрана; курсове по въпроси на неразпространението и разоръжаването към Женевския център по политика за сигурност и Женевската дипломатическа академия и др.

Като наборен военнослужещ (2000 - 2001 г.) Заков е бил част от българския екип, осъществявал логистична координация на ешелоните на КФОР, преминаващи през територията на Република България. За участието си в логистичната подкрепа на операция Джойнт Гардиън" е награден със сертификат-грамота от Въоръжените сили на САЩ.

Заков е дипломат от кариерата с дългогодишен опит в дипломатическата служба. Притежава богата експертиза по въпроси на политиката за сигурност.

От 2014 г. заема отговорни длъжности в МВнР - началник на отдел в Дирекция ООН и сътрудничество за развитие" и директор на дирекции НАТО и регионална сигурност" и Политика за сигурност.

От 2002 г. е работил последователно в различни отдели на Министерството на външните работи. В задгранични мисии е работил в Постоянната делегация на Република България към НАТО в Брюксел (2004 - 2008 г.) и в Постоянната мисия на Република България към службата на ООН и другите междурнародни организации в Женева.

По време на мандата си в Брюксел е бил заместник-национален представител в Групата на високо равнище на НАТО по контрол на конвнционалните въоръжения и доайен към Групата на служителите към Групата за ядрено планиране на НАТО. В рамките на мандата си в Женева е придобил опит като временно управляващ дипломатическата мисия в различни периоди.

През декември 2016 г. Заков ръководи българската делегация за Срещата на министрите на външните работи на държавите участнички в ОССЕ в Хамбург.

Има личен дипломатически ранг пълномощен министър". Говори английски, френски и руски.