УНСС ще бъде домакин на разширяването на ENGAGE.EU

сряда, 27 април 2022 18:22 /
Начало:
четвъртък, 26 май 2022 14:30
Край:
четвъртък, 26 май 2022 16:00
Място:
аула „Максима“
Подробности:

На 26 май 2022 г. УНСС ще бъде домакин на най-значимото събитие в историята на Европейския университет ENGAGE.EU до момента – разширяването на университетската мрежа. Два нови университета - от Испания и Финландия, ще се присъединят към УНСС, University of Mannheim (Германия) – координатор; LUISS Unviersity (Италия); NHH Norwegian School of Economics (Норвегия); Tilburg University (Нидерландия); University Toulouse 1 Capitole (Франция) и Vienna University of Economics and Business (Австрия).

Специален гост на събитието е г-жа Мария Габриел – комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Тя ще изнесе реч на тема ”Universities’ Role in Green and Digital Transitions“ и заедно с деветимата ректори на университетите партньори ще участва в официалната церемония по подписването на договора за разширяване на ENGAGE. EU.

*
*            *

ENGAGE.EU е нашият университет на бъдещето – един от общо 41 съществуващи към момента Европейски университети. „Европейски университети“ е най-важната и най-мащабната инициатива на Европейската комисия за трансформиране на висшето образование, науката и иновациите в Европа. Нейната цел е създаването на невиждано до момента ниво на тясно сътрудничество между висши училища в Европа. То се изразява в множество аспекти: споделяне на ресурси (човешки и технически); разработване на общи стратегии и изграждане на общ капацитет за образование и научни изследвания; обучение в съвместни курсове/специалности и издаване на общи дипломи; развитие на множество иновации в областта на съвместното обучение – нови формати на онлайн обучение и нови форми на мобилности; нови модели на съвместно онлайн преподаване; засилване на интердисциплинарния подход; въвеждане на микро-квалификации и автоматично признаване на изпити и още много други.