Синдикална организация ВОН-КНСБ при УНСС

Юбилеен форум, посветен на 20-годишнината от създаването на Синдикална организация ВОН-КНСБ при УНСС

събота, 15 май 2021 11:37

      Дискусионен форум „Синдикатът - значим партньор и гарант за социална справедливост“ се проведе присъствено и дистанционно в УНСС на 12 май 2021 г. Синдикалната организация ВОН-КНСБ при УНСС е сред учредителите на Национален браншов синдикат „Висше образование и наука“ - КНСБ и вече 20 години е посветена на защитата и представителството на правата на синдикалните членове. Доц. д-р Бойка Чернева – председател на СО ВОН-КНСБ при УНСС приветства участниците и подчерта, че ролята на синдиката е да гарантира социалната справедливост чрез активно социално партньорство.

1

     

       Проф. д-р Димитър Димитров –ректор на УНСС откри форума и изрази своята благодарност към ВОН-КНСБ при УНСС за професионализма, всеотдайната работа и усилията за развитие на експертния социален диалог и постигнатите конкретни споразумения.

      Доц. д-р Лиляна Вълчева - председател на НБС ВОН-КНСБ поздрави участниците и гостите на форума и подчерта, „че още от самото начало на учредяването на НБС ВОН-КНСБ през 2001 г. първата стъпка в работата на синдиката е била доходите на работещите в сферата на науката и образованието. Успяхме да заложим заплатите в КТД и така първи да поставим началото на автономията във висшето училище - то само да си определя преподавателите, администрацията и само да определя заплатите, съобразно нуждите и показателите, които има всяко направление и научна област.“

      Заместник-омбудсманът на Република България г-жа Елена Чернева-Маркова поздрави участниците за дейността и усилията за модернизиране на висшето образование и науката в страната и за утвърждаване на авторитета на академичната общност. 

2

   

      Г-жа Мария Минчева, зам.-председател на Българската стопанска камара, благодари за поканата и се обърна към участниците с думите: „Навършвате Вашия юбилей в трудни времена, но независимо от това, социалните партньори доказаха, че са готови да предлагат конструктивни решения, както в полза на членовете си, така и за обществото като цяло“. 

3

 

       Поздрав към участниците във форума отправи и ас. д-р Константин Бобчев, пряк наследник на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС. Той подчерта, че преди да стане част от академичното общество, в което е отскоро, винаги е бил от страната на работодателите, но ставайки част от УНСС и член на КНСБ е приятно изненадан от огромната енергия, която има синдиката и колко много работа е свършена в полза на работещите - преподаватели и служители.

4

     

        Първият председател на ВОН-КНСБ при УНСС доц. д-р Янко Коралиев, поздрави участниците с думите: „Гордея се, че през тези години нашата организация  ВОН-КНСБ при УНСС се утвърди като една съвременна и модерна синдикална организация. Пожелавам здраве на всички членове и успех в отстояване на политиките на синдикализма“. 

5

   

  Поздравителен адрес по повод 20 годишния юбилей на ВОН-КНСБ при УНСС отправи Ангел Стойков – председател на Студентския съвет при УНСС. 

5

     

     Участие във форума взе доц. д-р арх. Стефан Аспарухов – председател на ВОН-КНСБ при УАСГ с представяне на тема „Възможности за подобряване на здравния статус на работещите в системата на висшето образование и науката”. Въпросът за допълнителното здравно осигуряване бе поставен от синдикални членове на ВОН КНСБ при УНСС по време на Общото събрание на организацията, проведено на 12 март 2021 г. Представянето на доц. д-р Стефан Аспарухов предизвика голям интерес и дискусия. Линк към презентацията: https://prezi.com/p/b3a1-gb3eq4l/?present=1.

     По време на форума доц. д-р Стефан Аспарухов представи видео „Академичният дух по време на пандемия”, отправяйки апел за разпространение чрез социалните мрежи. Линк към видеото: https://www.youtube.com/watch?v=QufgU1DHJlQ

       Почетни плакети по повод 20 годишнината на ВОН-КНСБ при УНСС по време на официалното откриване бяха връчени на проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Лиляна Вълчева, доц. д-р Янко Коралиев, г-жа Елена Чернева-Маркова (дистанционно) и г-жа Мария Минчева (дистанционно). Почетни грамоти получиха ас. д-р Константин Бобчев, доц. д-р Стефан Аспарухов (дистанционно), доц. д-р Агата Манолова, доц. д-р Николай Нейков и Ангел Стойков.

      С изказвания във форума се включиха доц. д-р Агата Манолова –председател на ВОН-КНСБ при Технически университет – София, доц. д-р Николай Ненков – председател на ВОН-КНСБ при Лесотехнически университет, проф. д-р Катерина Илкова – председател ВОН-КНСБ при НАТФИЗ, доц. д-р Христо Беров – председател на ВОН-КНСБ при СУ „Св. Климент Охридски”, д-р Борислава Петкова – председател на ВОН-КНСБ при ПУ „Паисий Хилендарски” и доц. д-р Владимир Владов – председател на ВОН-КНСБ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

      По предложение на доц. д-р Лиляна Вълчева на форума бе обявен заключителен документ с отворено съдържание във връзка с основни политики в областта на висшето образование и науката.

      По време на форума бе изнесена публична лекция на тема „Колективното трудово договаряне – въпроси и проблеми” с лектор Жасмина Саръиванова – експерт „Социален диалог” към Българска стопанска камара.  

7

      Почетен плакет и грамота за съществен принос в дейността на СО ВОН-КНСБ при УНСС бе връчен на проф. д-р Силвия Трифонова – председател на Контролния съвет на синдикалната организация. 

8

      Почетни плакети и грамоти бяха връчени на членовете на Синдикалния съвет на ВОН-КНСБ при УНСС доц. д-р Гергана Боянова, гл. ас. д-р Надя Гилина, гл. ас. д-р Ивайло Иванов, г-жа Албена Марковска, г-жа Камелия Мутафчийска, г-н Боян Димитров и г-жа Людмила Янева. 

9

      Линк към отразяване на събитието на страницата на УНСС: https://bit.ly/2RvItV5 

      Линк към отразяване на събитието на страницата на НБС ВОН-КНСБ: https://von-knsb.org/index.php/news/356-20 

Галерия снимки от Юбилеен форум, посветен на 20-годишнината от създаването на  Синдикална организа ...