Контролен съвет

Обновено: вторник, 02 април 2024 11:44

Проф. д-р Даниела Милчова Фесчиян

Проф. Даниела Фесчиян е доктор по икономика (2000). Преподавател е в УНСС от 1992 г. до сега. Завършила е специалност „Счетоводство и контрол“ УНСС през 1992 г. и в деня на дипломирането си е поканена като стажант – асистент в същата катедра. Специализира в Университета „Де Монтфорт“, Великобритания – Управленско счетоводство и международни счетоводни стандарти в магистърска програма MBA (1994) и (1995); в Лестърския университет, Великобритания – Счетоводство и финансово-счетоводен мениджмънт в банките (1998), в Лондонското училище по икономика и политически науки – Счетоводство и публични финанси(1999). Била е гост-лектор в катедра „Икономикс“ на Лестърския университет, Великобритания (2000, 2001) и във Франция, в икономическия факултет на университета на Пикардия „Жул Верн“ (2022).

Научните интереси на проф. Фесчиян са в областта на счетоводството, анализа и финансово-счетоводния мениджмънт в банките, Европейската хармонизация и стандартизацията на счетоводството в публичния сектор. Има издадени над 150 публикации. Автор и съавтор е на десет монографии, пет студии, четиринадесет учебника. Участвала е в разработването на седем електронни учебника за дистанционно обучение по дисциплините: „Основи на счетоводството“, „Банково счетоводство“, „Специализиран курс по счетоводство в публичния сектор“, „Бюджетно счетоводство“, „Анализ на финансовите отчети на финансовите предприятия“, „Финансово - счетоводен мениджмънт в банките“, „Счетоводство в публичния сектор“. Автор е на повече от 100 статии и е цитирана над 200 пъти в научни издания реферирани и индексирани в световни бази данни включително Scopus и Web of Science. Има десетки участия като водещ лектор и лектор с пленарни доклади пред национални и международни конференции и световни конгреси.

През периода 2005 до 2016 година е била научен секретар на катедра “Счетоводство и анализ”, от 2016 г. до 2024 г. е зам.-ръководител на катедрата, а от 2024 г. е неин ръководител. От 2007 до 2011 година е била зам.-декан по учебната дейност на Финансово-счетоводния факултет на УНСС. От 2011 г. до 2015 г. е била член на Контролния съвет на УНСС. От 2015 г. до 2019 г. е била зам.-председател на Контролния съвет на УНСС. През 2019 г. е избрана за Председател на Контролния съвет на УНСС. Сертифициран лектор по Международни счетоводни стандарти към 2 Американската агенция за международно развитие (от 2001). Проф. Даниела Фесчиян е член на Консултативната група по финансово счетоводство в публичния сектор към Учебно – методичния съвет на ИДЕС и е научен редактор на първият легализиран в България превод на Концептуалната рамка за финансовата отчетност в публичния сектор на Международната федерация на счетоводителите. Участва в национални и международни проекти, ръководител е на университетски и бизнес проекти, консултативни и експертни групи по проблеми на счетоводството и анализа в банките и публичния сектор. Член е на международни редакционни колегии. Научен ръководител е на осем докторанта, от които пет успешно защитили докторски дисертации. Лектор е към Международния банков институт. Проф. д-р Даниела Фесчиян е един от основателите на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ). От момента на създаването и (2015г.) до 2020 г е била зам.-председател. През 2020г. е избрана за Председател на АИУБ. Води лекционни курсове в бакалавърска и магистърска степен по дисциплините „Счетоводство и анализ на банките”, „Специализиран курс по счетоводство в публичния сектор“, „Стандартизация на счетоводството в публичния сектор”, „Финансово-счетоводен мениджмънт в банките“, „Анализ на финансовите отчети на предприятията от публичния сектор“ и др. Ръководител е на магистърски програма „Счетоводство“ със специализация „Стандартизация и счетоводство в публичния сектор“ и междууниверситетска магистърска програма “Стандартизация и финансово-счетоводен анализ в публичния сектор“.