УНСС беше домакин на Конференция по младежко предприемачество

сряда, 27 септември 2023 16:17

В УНСС се проведе Конференция по младежко предприемачество с гост лектори млади предприемачи, които представиха своя опит при налагане на проекти на пазара. Те разказаха за техния бизнес път, трудностите, които са срещнали по него и как са намерили най-добрите решения за себе си и за предприемаческите си усилия.

Преди тяхното представяне Невена Добрева, организатор на събитието и председател на Фондация за предприемачество, култура и образование, разказа повече за проекта „Млади предприемачи по време на криза“, в който Фондацията е водеща, заедно с младежки европейски организации от 5 държави. Последните 20 месеца те работят по проекта, финансиран от Националната агенция за развитие на човешките ресурси по програма „Еразъм+“. Добрева представи 4-те цели, които си поставя проектът, резултатите, които са постигнати, включително и емпиричното проучване, което им дава яснота за състоянието на младежкото предприемачество и от какво то има нужда в различните държави. Тя посочи, че в ЕС се прави много за младежите и за развитието на предприемаческия дух. В същото време чрез проучването се установява, че в България статистиката за младежкото предприемачество е доста оскъдна, което се признава и в Националната стратегия за младежта 2020 - 2030 г., а това пречи да се изградят работещи политики и стратегии. Повече за проекта тук.

Мария Рачинска, съосновател на Фондация за предприемачество, култура и образование, Невена Добрева и част от гост лекторите (от дясно наляво)

„Младежкото предприемачество все още не е на този фокус, на който би трябвало да бъде, ако следваме европейските политики.“ По отношение на образованието тя посочи, че във висшето образование има 32 акредитирани програми по предприемачество, най-много от които в УНСС. Затова по отношение на университетското образование ние стоим по-добре. Тя представи и други данни, които са изведени от проучването, както и препоръки, които се правят, включително и към държавните институции, за да се осигурят по-добри условия младежите да работят по своите идеи.

На конференцията присъстваха гл. ас. д-р Силвия Георгиева, гл. ас. д-р Даниела Цветкова и гл. ас. д-р Мария Василска от катедра „Предприемачество“ (от ляво надясно)

Панелисти на конференцията бяха Джейн Димитрова от FoodOBox, Александрина Икономова от Walli Go, Виктория Викторова от MindFit, Александър Димитров - Amused AgencY.

Галерия снимки от УНСС беше домакин на Конференция по младежко предприемачество ...