Конкурс за студенти от специалности в областта на политическите науки

понеделник, 09 март 2015 9:29 /
Начало:
Край:
петък, 03 април 2015
Място:
Подробности:

Центърът за европейски и международни изследвания (ЦЕМИ), съвместно с фондация „Фридрих Еберт” - Бюро  България, организира проект: „Регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа: Можем ли сами? Къде е ЕС?”.

Целта на проекта е да се даде възможност на участниците – 20 младежи с интерес в сферата на външната политика и международните отношения да се запознаят с приоритетите, проблемите и перспективите пред европейската външна политика, да формулират своя анализ в каква посока трябва да се развива тази политика с оглед на новите реалности и да представят своята гледна точка за ролята и мястото на България в провежданата от Съюза външна политика. Разработките на одобрените за участие ще бъдат публикувани и представени публично.

Проектът предвижда чрез конкурс да бъдат подбрани 20 млади специалисти – студенти или завършили специалности в областта на международните отношения и външната политика, които ще бъдат разделени на четири подгрупи в зависимост от техните предпочитания:

  • Възможен ли е суб-регион Западни Балкани?
  • Инициативи за сътрудничество в Югоизточна Европа.
  • Ролята на ЕС за развитие на региона. Добри практики и възможна синергия с други формати за регионално сътрудничество.
  • Ролята на България за засилване на регионалното сътрудничество и развитие към общоевропейско сътрудничество.

В рамките на проекта се организира семинар, на които участниците ще се запознаят с измеренията на европейската външна политика в контекста на съвременните международни отношения и ще формират общата рамка на своята публикация. Семинарът ще се проведе на 25 април 2015 г. в  София. Разработките ще бъдат публикувани в сборник.

Условия за участие в конкурса:

  • Възраст – до 35 години;
  • Завършено висше образование или завършен трети курс по специалности в областта на международните отношения,  външната политика, например „Международни отношения“, „Международни икономически отношения“, „Европеистика“, „Право, със специализация по Международно право“, „Право на ЕС“, „Политология“ и други;
  • Отлична езикова култура;
  • Аналитичност, способност за работа в екип;
  • Професионален интерес към посочените теми.

В срок до 3 април 2015 г. (петък) кандидатите трябва да представят:

?   CV с координати за връзка;

?   Кратко мотивационно писмо, в което да бъдат посочени до две подгрупи, в които кандидатът би желал да вземе участие;

?   Писмена работа (курсова работа, есе, публикация до 5 стр.) на тема, свързана с международна политика, икономика или европейски въпроси.

Одобрените след подбора по документи кандидати може да бъдат поканени на събеседване. Всички кандидати ще получат отговор.

Документите трябва да бъдат изпратени по електронен път на адрес [email protected]. Лице за контакт: Мирослава Гатева: 0883317388.