Международна конференция за млади лидери „СОФИМОН“.

вторник, 27 май 2014 14:48 /
Начало:
събота, 26 юли 2014
Край:
Място:
Подробности:

Международната фондация

“Софийски интернационален модел обединени нации (СОФИМОН)”,

Националното представителство на студентските съвети в България,

Ротари клуб София Интернешънъл и

Интеракт клуб София Средец

(младежката програма на Ротари клуб София Средец)

организират за седми път

международна конференция за

млади дипломати, специалисти и лидери на организации

26 юли - 04 август

 Конференцията протича под формата на МОДЕЛ ООН и МОДЕЛ ЕС.

Модел Обединени Нации (МОН) е най-разпространената младежка международна проява в света. Нейната същина е възпроизвеждане на работата на част от съветите и комисиите на ООН в реална среда и максимално близо до  истинската им работа. Целта на проявата е участниците в нея да се запознаят в реални условия с дейността на ООН, да изпълняват ролята на делегати, председателстващи и наблюдатели по време на сесиите, да взимат решения и представят резолюции. Подобна проява по най-добрия и точен възможен начин ангажира вниманието към работата на световната организация, стимулира допълнителни знания в сферата на международните отношения и дипломацията и дава възможност за развитие в областта. В симулации на ООН взимат участие специално селектирани отлични студенти и млади професионалисти, университетски центрове, обществени институции от цял свят. Обикновено те се провеждат в рамките на една седмица и носят името на града-домакин като по този начин обвързват събитието с града и за времето на цялото му провеждане насочват вниманието на почти целия свят към мястото на симулацията - в образователно, туристическо и търговско отношение. В момента в цял свят ежегодно се организират повече от 150 модели ООН в почти всички столици и по-големи градове на Европа, Азия, Южна и Северна Америка.

Международна фондация “СОФИМОН” е плод на действията на млади хора от над 50 националности, които взеха участие в първите 6 издания на международния Модел ООН в България, които се проведоха на 20-27 юли 2008 г., 18-25 юли 2009 г., 24-31 юли 2010 г., 21-28 юли 2011 г., 23-30 юли 2012 г. и 10-17 август 2013 г. в София. В тях взеха участие над 900 души от цял свят, от които около 275 от България. Конференцията в София има активна мрежа от координатори в цяла Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Фондацията  разполага и със специален  Съвет  на доверителите, в който членуват посланик Иван Гарвалов (председател на Дружество за ООН в България), Д-р Марк Мейнардус (директор на фондация Фридрих Еберт за България), Георги Стойчев (изпълнителен директор на Институт “Отворено Общество”), Стамен Тасев (изпълнителен директор на “Българския форум на бизнес лидерите”), Ирена Димитрова (директор на дирекция “Превенция, интеграция, спорт и туризъм”, представляваща кмета на гр. София), инж. Стоян Лазаров (директор на Общинско предприятие “Туристическо обслужване”, представляващ Столична община), Юлия Николова (основател и член на Ротари клуб София Интернешънъл), Ханс Промбергер (основател и член на Ротари клуб София Интернешънъл) и др.

Седмият международен Модел ООН в София е подкрепен и партнира активно с над 40 от най-големите и популярни световни подобни конференции. В България организирането и провеждането на форума е активно подкрепяно и партнира с ООН - България, Европейската комисия, Европейския парламент, министерства, Столична община, Ротари България, фондация “Фридрих Еберт”, институт “Отворено Общество”, Атлантическия клуб в България, значими международни младежки организации, образователни и изследователски центрове. В седмото издание на конференцията ще вземат участие над 120 млади специалисти от цял свят, разделени в различни органа (3 на ООН), (1 на НАТО) заедно с международен журналистически екип. За генерален секретар на събитието тази година е избран Хосе Антонио Вилена Сиера, който е и специалист-обучител от Еквадор (бивш дипломат към постоянната мисия на Еквадор към ООН в Ню Йорк, САЩ).

За допълнителна информация http://foundation.sofimun.org/en-aboutus-sponsorsandpartners.php