Международна парламентарна стипендия на германския Бундестаг

вторник, 11 март 2014 12:23 /
Начало:
Край:
понеделник, 30 юни 2014
Място:
Подробности:

Германският Бундестаг за поредна година ще проведе програмата „Международна парламентарна стипендия (IPS)“ съвместно с Хумболдтовия университет, Свободния университет и Техническия университет в Берлин. Тя се организира под патронажа на президента на Бундестага и изцяло се финансира от германския парламент.

Международната парламентарна стипендия е насочена към абсолвенти, които със своята квалификация, лични качества и нагласи имат намерение да изпълняват управленска или обществена роля в родината си.  Това е възможност за млади хора от Централна, Източна и Югоизточна Европа, Франция, Израел и САЩ да се запознаят с германската парламентарна система на теория и практика.

Парламентарната практика е с продължителност от 1 март до 31 юли 2015 г. В началото стипендиантите биват въвеждани в парламентарните принципи и в академичния живот на трите университета в Берлин и администрацията на Бундестага. По време на практиката под формата на кратки семинари немските политически фондации представят на участниците политическия, икономическия и културния живот на Федералната република. Практикантите се запознават и с разнообразните задължения на един депутат с посещение в неговия избирателен район.

Конкретните изисквания за получаване на стипендия, процедурата за кандидатстване, както и формулярите за кандидатстване, ще намерите на www.bundestag.de/ips

Срокът за подаване на документи в посолството на ФРГ е до 30 юни 2014 т. Ще бъдат приемани само изцяло попълнени документи.