Доц. Сандю Бешев – хроникьорът на българския алпинизъм – ще бъде гост на Университетската седмица на книгата

понеделник, 06 ноември 2023 8:54 /
Начало:
петък, 10 ноември 2023 12:00
Край:
Място:
Библиотека на УНСС
Подробности:

    

На 10 ноември (петък) от 12.00 ч. в Библиотеката на УНСС доц. Сандю Бешев ще предложи на публиката увлекателен разказ за планините и изкушенията на върховете.

Доц. Сандю Бешев  е един от пионерите на българския алпинизъм, който продължава да обикаля българските планини и дори да се катери. Над 500 са върховете, разположени на три континента – Европа, Азия и Южна Америка, които той е изкачил. На 15 от тях е дал български имена. Привилегията да станеш кръстник на върхове се дава само на онзи, който е стъпил за пръв път на тях. Възползвайки се от тази възможност, доцент Бешев е нарекъл с името „България“ два върха – един в Кавказ и един в Кордилерите. На Пловдив са кръстени три върха – в Памир, Кавказ и Монголия.

В продължение на повече от 50 години Сандю Бешев се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм. Той има издадени над 300 научнопопулярни статии по въпросите на планината и алпинизма и над 20 книги, сред които „Българи на големите върхове по света“ и „Истории за началото на планинарството в България“.