Проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов ще представи историко-мемоарния си труд „Осита и весита“ в рамките на Университетската седмица на книгата

вторник, 31 октомври 2023 17:40 /
Начало:
сряда, 08 ноември 2023 16:00
Край:
Място:
Библиотека на УНСС
Подробности:

   

На 8 ноември от 16.00 ч. в Библиотеката на УНСС проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов ще представи историко-мемоарния си труд „Осита и весита“.

Описваните в книгата събития се отнасят за периода между 1985 и 1991 година – времето в края на „студената“ война между капиталистическите и социалистическите страни, както тогава наричат у нас Запада и Изтока.

А какво означава „осита“ и „весита“? През описаните в книгата години германските медии наричат тези, които живеят в Източен Берлин, съответно в Източна Германия, а и въобще в Източна Европа - осита (Ossis), което произхожда от немската дума за изток – Ost. Тези пък, които живеят на запад от Бранденбургската врата, по аналогия са наричани весита (Wessis) от немската дума West (запад). Така е било тогава, но дали и днес няма осита и весита, дали и сега не сме от двете страни на една невидима Берлинска стена, преминаваща през Европа и разделяща ни, този път по икономически и по социални признаци? Книгата ни кара да се замислим.

Проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов е роден през 1953 г. Завършва Университет МГИМО в СССР. Работи в секция „Развиващи се страни“ на ИМОСИ към БАН. От 1985 да 1991 г. е журналист във в. „Работническо дело“ („Дума“) – окръжен кореспондент във Варна и по-късно кореспондент в Бон (ФРГ). Издател е на сп. „Външна търговия“ (1993-1999 г.). От 1994 г. е на работа в УНСС – катедра „МИО и бизнес“ – специализира се в областта на международната търговия и европейската интеграция. Автор е на книгите „ЕС: Външнотърговски аспекти на интеграцията“ (2000 г.), „ЕС като глобална търговска сила“ (2008 г.), „Общата търговска политика на ЕС след Лисабонския договор“ (2011 г.), „Европейска икономика“ (2017 г.) и на стотици статии и коментари.

Повече информация за автора и за книгата може да се намери ТУК