Кандидатствайте за специалното издание на летния семинар „В търсене на сценарии за Източна Европа и България след COVID-19”

четвъртък, 06 август 2020 12:14 /
Начало:
Край:
понеделник, 17 август 2020
Място:
к.к. Албена
Подробности:

Институтът за икономическа политика (EPI) в партньорство с Дипломатическия институт (BDI) към Министъра на външните работи на Република България подготвя специално издание на Летен семинар на тема: „В търсене на сценарии за Източна Европа и България след COVID-19”. Международният форум, който ще се проведе в периода 7 - 11 септември 2020 г. в к.к. Албена, се осъществява с любезната финансова подкрепа на фондация „Ханс Зайдел“ в България, Представителството на Европейската комисия в България и Австрийското посолство в София.

Специалното издание на Летния семинар цели да предостави платформа за експертна дискусия и обмяна на идеи по отношение на перспективите пред икономиките и обществата в региона на Източна Европа и България след COVID-19.

Програма на семинара:

Програмата на петдневния международен форум ще включва както лекции, специални обръщения и дискусии, така и интерактивни сесии, в рамките на които ще бъдат изготвени алтернативни сценарии за бъдещето на Източна Европа и България. Основните тематични панели ще бъдат следните:

  • Разместване на глобалните пластове. Регионален отзвук;
  • Европейският дневен ред и възстановяването след COVID-19;
  • Българската дипломация, външнополитическите приоритети и възможностите за регионално сътрудничество;
  • Интерактивни сесии за изготвяне на сценарии за бъдещето: “Източна Европа и България във време на несигурност”. 

Целева група на участниците:

Специалното издание на Летния семинар цели да събере на едно място около 30 участника, включващи млади дипломати от региона на Югоизточна Европа, Черноморския регион и страните-членки на ЕС, както и представители на държавната администрация, експерти от НПО сектора и представители на академичните среди в България.

Целеви участници от Група А: Представители на чуждестранни дипломатически мисии в България от страните-членки на ЕС, страните кандидатки и потенциални кандидатки, както и страните от Източното Партньорство, отговарящи на един от следните профили:

  • Млади дипломати, особено такива, които са пристигнали в България през последните 12 до 18 месеца;
  • Български членове на екипа на чуждестранните мисии в България - експерти в съответните политически и икономически отдели на посолствата с по-малко от 2 години опит на текущата им позиция.

Целеви участници от Група B: Представители на държавната администрация, отговарящи на един от следните профили:

  • Младши дипломати от подходящи ресорни дирекции на Министерство на външните работи на Република България;
  • Младши и старши експерти от  подходящи ресорни дирекции на Министерски съвет, Министерство на икономиката и Министерство на финансите с по-малко от 3 години опит на текущата им позиция.

Целеви участници от Група C: Изследователи и експерти от НПО сектора и представители на академичните среди, отговарящи на един от следните профили:

  • Изследователи или експерти в сферата на публичните политики от НПО сектора и изследователски центрове в България с по-малко от 3 години опит на текущата си позиция;
  • Млади учени, докторанти и постдокторанти на възраст до 35 години в следните специалности: Международни отношения, Европеистика, Политически науки, Политическа икономия, МИО, Публична администрация, Социология и др.

Процедура по кандидатстване:

Ако спадате към една от целевите групи, изброени по-горе, ще се радваме да получим Вашата кандидатура. Желаещите да участват в семинара следва да изпратят актуална автобиография и мотивационно писмо на английски език в срок до 17 август 2020 г. на електронна поща: [email protected] на вниманието на г-жа Десислава Петрова, Програмен директор и Мениджър събития в Институт за икономическа политика.  

Апликационните документи трябва да са в PDF формат и да са придружени задължително от формуляр за номинация, попълнен от номиниращото лице. Кандидатури с непълен комплект документи няма да бъдат разглеждани. EPI ще разглежда регулярно постъпилите кандидатури, но резултатите за селектираните участници ще бъдат оповестени не по-късно от 19 август 2020 г.

Разходи за участие:

Благодарение на любезната финансова подкрепа на донорите, подкрепящи семинара, организаторите покриват следните разходи за участие:  

  • Настаняване в единична стая в петзвезден хотел в курортния комплекс Албена;
  • Пълен храноден (закуски, обяди, вечери и кафе паузи);
  • Семинарни материали;
  • Полудневна екскурзия до нос Калиакра и Балчик.

Изпращащата институция или участникът следва да покрие единствено разходите за транспорт до Албена.

Мерки за превенция разпространението на COVID-19:

 Специалното издание на Летния семинар „В търсене на сценарии за Източна Европа и България след COVID-19” ще се проведе при строгото спазване на всички противоепидемични мерки с цел предотвратяването на разпространението на COVID-19 по време на събитието. В тази връзка, всички потенциални участници следва да се въздържат от пътувания до силно засегнати от пандемията дестинации  поне две седмици преди започването на семинара.

Организаторите допълнително ще разпространят сред участниците подробна информация за всички противоепидемични мерки, които е необходимо да бъдат спазвани по време на събитието.

Лице за контакт: Десислава Петрова, Програмен директор и Мениджър събития в EPI           

Тел: +359 878 494 816, ел. поща: [email protected]

ПРОГРАМА

Формуляр за номинация

Брошура