Център за подкрепа на ядрената сигурност

Международен семинар „Развитие на човешките ресурси в областта на ядрената сигурност“

четвъртък, 01 октомври 2015 15:29

Тридневен международен семинар на тема: "Развитие на човешките ресурси в областта на ядрената сигурност" бе открит в голямата конферентна зала на университета. Форумът е организиран от катедра „Национална и регионална сигурност” с подкрепата на Международната агенция по атомна енергия – Виена (МААЕ), Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност, Агенцията за ядрено регулиране, Министерството на енергетиката и Министерството на външните работи. На откриването присъстваха ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев,  д-р Камар Мрабит,  директор на дирекция "Ядрена сигурност" в МААЕ, Н.Пр. посланик Светослав Спасов, постоянен представител на Република България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена, Гуидо Глушке, председател на Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност, проф. д.ик.н. Христо Първанов, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“, проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, представители на Народното събрание, Министерството на отбраната, МВР, Министерството на енергетиката, БАН, АЕЦ „Козлодуй“, АЯР и др.

При откриването на форума. Отдясно наляво: Н.Пр. Светослав Спасов, д-р Камар Мрабит, проф. Димитър Димитров,модератор на форума, проф. Стати Статев, проф. Христо Първанов, Гуидо Глушке

С „Добре дошли в УНСС!" - най-големият и най-старият икономически университет в България“, приветства участниците в международната конференция проф. д.ик.н. Стати Статев. Ректорът припомни, че през юни 2014 г. с генералния директор на МААЕ Юкия Амано бе подписано споразумение за сътрудничество между МААЕ и УНСС в образованието и изследователската дейност в областта на ядрената сигурност. В резултат на това споразумение ние разработихме магистърска програма по „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Ядрена сигурност“, конкретизира ректорът и изтъкна, че магистратурата е осъществена с подкрепата на Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност и няколко български и международни институции, включително БАН, Кралския колеж в Лондон, Института за международни изследвания в Мидълбъри и Центъра за изследвания в областта на разоръжаването „Джеймс Мартин”.

Проф. Статев и д-р Мрабит откриват форума

На базата на подписаното споразумение за сътрудничество между МААЕ и университета, наши колеги, които се включиха в разработването на програмата, успешно преминаха курсове за обучение по ядрената сигурност в САЩ, Индонезия, Мароко, България, посочи ректорът. 

В голямата конферентна зала

Проф. Статев се спря на представянето на новата магистърска програма на форуми на Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност във Виена през тази година и оповести предложението на д-р Камар Мрабит към програмата да се организират и практически курсове. Ректорът конкретизира, че целта на магистърската програма е да подготви високо квалифицирани ръководни кадри на средно управленско ниво за нуждите на ядрената индустрия. Този семинар, чиито домакин е нашия университет, е отправна точка, тук ще се дискутират и определят възможностите и инструментите за развитие на човешките ресурси в сложната област на ядрената сигурност, в съответствие с изискванията и най-добрите практики на МААЕ. Убеден съм, че участието на изтъкнати лектори, високо квалифицирани експерти, дипломати и ръководители е гаранция за ползотворни дискусии по най-предизвикателните и наболели въпроси, свързани с развитието на човешките ресурси в областта на ядрената сигурност, посочи проф. Стати Статев.

Ректорът (вдясно) представя целите на магистърската програма

Програмата на МААЕ включва много дейности, свързани с темата на семинара, тя дава професионални възможности за развитие в областта на ядрената сигурност, посочи в приветствието си на форума д-р Камар Мрабит. Той изрази задоволство от откриването на нова магистърска програма в УНСС  и ползотворното сътрудничество между университета и МААЕ. Ръководителят на дирекция "Ядрена сигурност" в международната агенция благодари за ефективната работа на ректора проф. Стати Статев и ръководителя на катедрата проф. Димитър Димитров и подчерта, че образователните възможности, които се осигуряват с новата магистърска програма са значим принос в развитието на ядрената сигурност и превенцията срещу ядрения тероризъм.

Д-р Камар Мрабит

Ректорът проф. Стати Статев връчи на д-р Камар Мрабит възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ „за укрепване на сътрудничеството между УНСС и МААЕ и за подкрепата на международната магистърска програма на УНСС „Ядрена сигурност(на снимката долу).

Обучението в сферата на ядрената енергетика е изключително важно, посочи и проф. д-р Кирил Стойчев, който приветства участниците в семинара от името на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.  Това обучение е стратегическо, то трябва да бъде съобразено не само с научната област, но и с националните политики и стратегии, изтъкна той.

Проф. Стойчев (в средата) приветства участниците в семинара

Семинарът е пример за ползотворното и многостранно сътрудничество между УНСС и МААЕ, а човешките ресурси са ключов фактор в развитието на ядрената сигурност, отбеляза посланик Светослав Спасов. По думите му подписаното споразумение между двете институции, както и членството на университета в Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност предизвикват гордост и удовлетворение.

Посланик Спасов (вляво)

От управляващото мнозинство полагаме всички възможни усилия да се удължи животът на 5-ти и 6-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй", посочи Александър Ненков, народен представител и член на Комисията по енергетика към Народното събрание. Той посочи още, че държавата търси възможност и за разширяването на ядрената мощност с изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй". Има идея за създаване на български ядрен клъстер „Козлодуй“, който да обедини държавните предприятия и частните компании в ядрената енергетика и ще подпомогне създаването на кадри.

Александър Ненков (в средата)

Емил Бонев от Агенцията по ядрено регулиране очерта важни въпроси на превенцията срещу ядрения тероризъм, подобряването на системата за защита на обектите с източници на радиоактивно лъчение, проектите в областта на ядрената сигурност, международното сътрудничество с областта и др.

Работата на международния семинар продължава и през следващите два дни. 

Галерия снимки от Международен семинар „Развитие на човешките ресурси в областта на ядрената сигур ...