Университетски център за мобилност на студенти и преподаватели

Обновено: четвъртък, 11 април 2019 15:41

Георги Ескидаров, Зимен семестър на 2018/2019, Икономически университет, Братислава, Словакия

Казвам се Георги, студент по Икономика и Бизнес в УНСС, втори курс.  Току що се завърнах от Братислава, Словакия, където прекарах един семестър в Икономическия университет, по програма Еразъм.

Решението да замина на Еразъм не беше спонтанно. Напротив – добре бях премислил опциите си. Исках да се впусна в приключение, в което мога да пътувам; да опозная чужди култури; да опитам от личен опит как живеят хората в други страни от най-стария континент; да упражнявам английския си език; както и да придобия чуждестранен опит в университетска среда. Исках да видя дали ще успея да се справя. Или по-точно – исках да видя как се справям.

В Братислава научих много  - както за себе си, така и за света около мен. Видях системата им на преподаване. Видях, че не е „светлинни години“ по-добра от нашата, само защото е чужда. Мислене, присъщо на българския стереотип, от който се отървах по време на Еразъма. Предметите които имах и проектите по тях ми бяха доста интересни, а също така ми помогнаха и да опозная много от колегите си с които в последствие станахме приятели. Видях, че мога да се справям сам с трудностите. Посетих Бърно, Прага, Виена, Краков и Будапеща; опитах от прочутите словашки Bryndzové halušky, Zemiakové placky, Kapustnica, както и най-добрите словашки,чешки и полски бири; взех си изпитите и се завърнах.

Препоръчвам на всеки да отиде.