Университетска библиотека

Обновено: вторник, 14 май 2024 1:54

Национален турнир по английска реч и дебати

НАЦИОНАЛНО, МЕЖДУНАРОДНО И РЕГИОНАЛНИ СЪСТЕЗАНИЯ НА ФОНДАЦИЯ „БЕСТ“

 

ЦЕЛИ НА СЪСТЕЗАНИЯТА

 

  1. Усъвършенстване на говорните умения на българските гимназисти, уменията за критично мислене и уменията за публична реч чрез провеждане на турнири по английска реч и дебати.
  2. Подобряване на уменията на българските гимназисти да участват в дискусия за глобални проблеми чрез развиване на уменията им да говорят за такива проблеми на английски език.
  3. Подпомагане и насърчаване развитието на лидерски качества и умения у българските ученици и студенти и тяхната личностна реализация, с което да допринесат за положителната промяна в България и отвъд нея.
  4. Популяризиране и разпространение на учебни програми и извънкласни занимания по английска реч и дебати.

 

СЪСТЕЗАТЕЛНИ ДИСЦИПЛИНИ

 

  • Оригинална ораторска реч
  • Драматичен дует
  • Рецитиране на проза
  • Рецитиране на поезия
  • Дебати в стил „World Schools”

 

УЧАСТНИЦИ

 

Ученици от 8-12 клас от цяла България, уверени в умението си или мотивирани да упражняват английския си език. Въпреки провеждането на състезанията изцяло на английски език, не се изисква учениците да са напреднали в изучаването на езика.  Участието е колективно в отбор от един или много участници, като всички представят своята образователна институция като отбор, но се състезават и индивидуално в една от горепосочените дисциплини.

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

 

Тъй като изявата се провежда и организира изцяло на английски език от двунационален екип, изчерпателните правила и регламенти се намират на английски език на уебсайта на Фондацията https://bestfoundation.bg/.

 

  • В случай, че ученик, учител или администрация научи за състезанията на Фондация „БЕСТ“ и искат да участва отбор от образователната им институция, е нужно първо да се основе (официално или неофициално) отбор по реч и дебати с определен ръководител, за предпочитане учител по английски език или преподавател по друг предмет, който знае английски език.
  • При научаване за състезанията на Фондацията до началото на учебната година, учителят ръководител на отбора по реч и дебати е нужно да се свърже с Фондация „БЕСТ“ на имейл [email protected], за да научи за датите на нашите обучения за треньори. Обученията обикновено се състоят в края на септември и началото на октомври през уикенда.
  • Ако ръководителят на отбора по реч и дебати е научил за състезанията на Фондация „БЕСТ“ след обученията за треньори, то следва да се запознае с цялостния процес за изграждане на отбор и посещаване на състезания. Първият ресурс за целта се намира на https://bestfoundation.bg/compete/starting. Във всеки един момент ръководителите трябва да държат връзка с Фондацията на имейла посочен по-горе, за да могат да осигурят най-доброто възможно състезателно изживяване на учениците си.
  • При условие, че ученици не могат да намерят ръководител, който да основе отбор по реч и дебати в образователната им институция, Фондация „БЕСТ“ позволява състезаване като независими участници. Учениците е нужно да се запознаят с ресурсите, описани в линка по-горе, и задължително да се свържат с Фондация „БЕСТ“ по имейла, споменат по-горе.
  • Регистрацията за всяко състезание отваря 6 седмици преди състезанието и затваря 3 седмици преди състезанието. Планираните дати на всяко състезание могат да бъдат намерени на уебсайта на „БЕСТ“ по-горе.

 

ПРОВЕЖДАНЕ

 

Състезанията на Фондация „БЕСТ“ се провеждат през уикенда на дадена седмица по време на учебната година. Датите се обявяват поне 3 месеца по-рано, за да е възможна успешната подготовка на учениците за състезанието. Учениците се записват за състезанието в период от 6 до 3 седмици преди провеждането, за да е възможно за „БЕСТ“ да уговори настаняване в хотели за състезателите. Фондация „БЕСТ“ отпуска стипендии според нуждата на различните отбори и състезатели, за да улесни финансово пътуването им за състезанието.

 

Есенни турнири

Западен регионален турнир

Дати на провеждане: втори уикенд на ноември месец

 

Източен регионален турнир

Дати на провеждане: четвърти уикенд на ноември месец

 

Пролетни турнири:

Западен регионален турнир

Дати на провеждане: първи уикенд на февруари

 

Източен регионален турнир

Дати на провеждане: четвърти уикенд на февруари месец

 

Национални състезания:

 

Международно състезание по ораторство „Balkan Voices“:

Дати на провеждане: март

 

Национален турнир на Фондация „БЕСТ“:

Дати на провеждане: април месец

 

ОБЩИ ПРАВИЛА НА СЪСТЕЗАТЕЛНИТЕ ДИСЦИПЛИНИ*

 

На едно състезание учениците могат да се състезават в следните дисциплини:

Рецитиране на проза (Проза) - Ученикът изразително рецитира част от разказ, роман, книга или пиеса ­ за да има по-голям избор от източници за материал, който би намерил за достатъчно интересно. Задължително е да има принтирания текст пред себе си в черна папка или клипборд. Произведението трябва да е публикувано (да има ISBN код) и не може да е написано от ученика. Максимално време ­ 7 минути, включително и авторският увод на ученика.

Рецитиране на поезия (Поезия) - Ученикът изразително рецитира една или няколко поеми/стихотворения. Произведенията трябва да са публикувани (да имат ISBN код) и не може да са написани от ученика. Максимално време ­ 7 минути, включително и авторският увод на ученика.

Драматически дует (Дуо) - Двама ученици изпълняват заедно сцени от публикувана книга, поема или пиеса (трябва да има ISBN код). Очен и физически контакт, както и декор, НЕ са позволени. Максимално време ­ 10 минути.

Оригинално ораторство (Ораторство) - Ученикът изпълнява реч, която е написал и запомнил със цел запознаване публиката с проблем и мотивиране да се вземат мерки. Ученикът трябва да разкаже на публиката за проблема, анализира аспекти от него, и предложи решения. Всякакви теми са позволени, креативността е силно насърчавана. Максимално време ­ 10 минути.

Дебат в стил „World Schools“ (Дебат) - Отборите дебатират по определени теми и имат възможността да предоставят аргументи с цел защита на тезата си. Участниците следват точно определен ред на говорене, като всеки ученик има времеви лимит за говорене. Всеки член на отбора говори по веднъж, като един от тях дава заключение с допълнителна реч. Отборите трябва да се подготвят интензивно за дадените теми ­ тези, обявени предварително, както и “импромптю” темите, които се обявяват само половин час преди самия дебат

 

*Подробни правила за състезателните дисциплини се предоставят на учениците и се обявяват на уебсайта на Фондация „БЕСТ“ един месец преди началото на учебната година.

 

СТРУКТУРА НА СЪСТЕЗАНИЯТА

 

Състезанията са разделени на кръгове, в които се състезават едновременно ученици в различни дисциплини. Дисциплините са разделени на групи – група А (Проза, Дуо, Ораторство) и група Б (Поезия, Дебат) с оглед провеждането на турнира по-лесно. Състезатели от всяка група се състезават в кръг с продължителност един час, като ученици от всяка индивидуална дисциплина се съревновават един срещу друг в стая с други 5-има ученици.

Оценяването на представянето на участниците се извършва от безпристрастни съдии, набрани от Фондация „БЕСТ“. Състезателите се оценяват сравнително един спрямо друг в контекста на стаята, в която се състезават. Най-добрият получава първо място, следващият – второ, и т.н., и последният получава шесто (при типично разпределение с 6-има ученици в стая).

Състезаващите се са разделени на две възрастови групи – Начинаещ (8-9 клас) и Напреднал (10-12 клас). Това е с цел елиминирането на предимството, което по-доброто владеене на английски език би дало на ученици в по-късен етап от гимназиалното обучение.

Типичното състезание има два предварителни кръга, резултатите от които се изчисляват, като най-добрите 12-има ученици преминават на полуфиналния кръг – две стаи с по 6-има ученици. Най-добрите 6-има от тях преминават на финалния кръг, където се състезават един срещу друг.

 

 

НАГРАЖДАВАНЕ

 

Тъй като Фондация „БЕСТ“ е неправителствена организация с идеална цел, на този етап от своето развитие не можем да предлагаме парични или предметни награди на победителите от нашите състезания. Въпреки това, учениците получават символични награди според представянето си в дадена дисциплина и възрастова група:

1-3 място получават трофеи.

4-6 място получават медали.

7-12 място (полуфиналистите) получават сертификати, потвърждаващи класирането им.

 

На първенците (финалисти и полуфиналисти) от Националния турнир по английска реч и дебати, организиран в партньорство между Фондация „BEST“ и УНСС, завършващи средно образование през учебната 2023/2024 г., ще се признава оценка отличен (6.00) за резултат от конкурсни изпити в УНСС за прием във всички специалности с преподаване на английски език и специалностите с чуждоезиково обучение.