Център за добри управленски практики

Среща-дискусия на тема "Блокчейн(ът)"

вторник, 28 февруари 2017 16:30

Технологията, която стои зад криптовалутите като биткойн - блокчейнът, може да се окаже в основата на финансовата система в бъдеще, като позволи много по-бързи трансакции. „Блокчейн(ът)“ бе и темата на срещата-разговор в университета  с Владислав Драмалиев, основател на фондация „Битхоуп“, и по телемост с Габриеле Доминикини от BlockchainLab, Италия. Събитието беше организирано със съдействието на Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МРЦК) и Научноизследователския център за добри управленски практики и на него присъстваха директорите на центровете доц. д-р Йордан Близнаков и доц. д-р Цветана Стоянова. Модератор на събитието бе доц. д-р Ангел Марчев от катедра "Управление".

Доц. Близнаков, доц. Стоянова и доц. Марчев

„Много са компаниите, които изследват блокчейн технологията, включително Samsung, Nokia, Huawei, IBM, и Intel. BlockchainLab, Италия, които развиват няколко концептуални приложения с технологията, имат представителства в Дъблин, Монреал, Киев, Милано и надяваме се – в София“, сподели Доминикини.

Тази презентация в УНСС е първа по рода си, посочи Владислав Драмалиев, съосновател на първия сайт за обмяна на биткойни в България, един от учредителите на Българската биткойн асоциация, основател на сайта CoinFixer.com, член на Американската биткойн фондация.

В голямата конферентна зала

Пред студентите в голямата конферентна зала лекторът представи особеностите на криптовалутите, типовете блокчейни, предимствата за ползване на блокчейн регистъра. По думите му технологията е интересен технологичен експеримент, в който може да участва всеки и да променя света.

Владислав Драмалиев

Сред предимствата на биткойн мрежата Драмалиев посочи нейната прозрачност, защитеност и популярност. Блокчейн приложенията верифицират идентичността на участниците чрез криптография  и дигитални подписи. “Едно от най-ценните предимства на блокчейн регистъра, особено на неговата биткойн вариация, е невъзможността за промяна на записите, въведени в него. Мощността на биткойн мрежата е толкова висока, че атаки срещу нея са почти невъзможни“.

По време на срещата

“Свят на приложенията”, нарече лекторът блокчейн сферата и даде няколко важни съвета: „Стани иноватор със своите знания и способности“, “Мисли стратегически и ще бъдеш търсен. Приспособявай се лесно и бързо към тенденциите“, „Придобий информация и знания, които са редки, а необходими, за да бъдеш конкурентноспособен. Започни да изучаваш блокчейн сферата и изгради кариера. Ние можем да ти помогнем“.

Най-общо блокчейн е разпределена база данни, или „сървър, удостоверяващ времето” (timestamp server), както го нарича създателят на виртуалната валута Bitcoin – програмистът Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto). Всеки блок във веригата съдържа набор от трансакции с отбелязано време за тяхното извършване и хеш на предишния блок, изпълняващ ролята на свързващо звено. Благодарение на това, че всеки „печат” за време е свързан с предишния с помощта на хеша, се образува верига. Всяка нова трансакция трябва да бъде автентифицирана в разпределената мрежа от компютри, формиращи блокчейна (веригата от блокове), преди тя да формира следващ блок във веригата.

Галерия снимки от Среща-дискусия на тема "Блокчейн(ът)" ...