Регионален център за дистанционно обучение - Хасково

Как се създава успешен бизнес е темата на тренировъчните лагери, организирани от РЦДО на УНСС в Хасково

петък, 13 януари 2023 11:19

УНСС започва провеждането на тренировъчни лагери за създаване на успешни бизнес предприятия в рамките на две седмици - от 16 до 27 февруари 2023 г. - в Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково. Обучението ще се проведе от практици по развитие на стартиращото предприемачество, преподаватели в УНСС.

Тренировъчните лагери са част от изпълнението на проекта „Насърчаване на предприемачеството чрез подкрепа на перспективни иновативни идеи чрез създаване на механизми за предварително инкубиране“ (CO WORKING), в който УНСС е партньор заедно със Стопанския факултет на университета „Аристотел“ в Солун, Александрийската иновативна зона АД в Солун и Националната компания „Индустриални зони“ АД. Проектът има за цел да насърчи не само студентите на УНСС, но и предприемачи от район Хасково, да повишават своя бизнес потенциал и да развият предприемачески инициативи в трансграничните зони на България и Гърция. Той е финансиран по програма ИНТЕРРЕГ Гърция – България 2014-2020 г. и досега са проведени пет мастър класове през 2022 г.

„Целевата група са жителите на област Хасково, разбира се, разчитаме най-вече на нашите студенти, но искаме да привлечем и хора, които имат идеи да разработят собствен бизнес. Целта на тези обучения е не да се създадат много стартиращи фирми, а по-скоро да се изгради самосъзнание, че е възможен успешен бизнес в трансграничните региони в България и Гърция. Да се проучат възможностите за коопериране, съвместни дейности с хора или фирми между двата региона и на тази основа да се търси иновативността в техните бизнес идеи“, каза проф. д-р Николай Щерев от катедра "Индустриален бизнес", ръководител на проекта от страна на УНСС.  

На 16 януари 2023 г. от 17.30 ч. в обучителния център на УНСС в Хасково започва първият тренировъчен лагер (training camps) за създаване на стартъп бизнес предприятия, по време на който ще бъде приложена Lean Startup методологията на Eric Ries за създаване на стартиращи фирми или разработване на нова услуга или нов продукт от съществуващи бизнеси. Вторият модул е свързан със създаването на бизнес модела на иновативния бизнес. Третият тренировъчен лагер засяга темата за валидиране на идейните проекти за създаването на стартиращи фирми или нови услуги. Чрез тези три модула се цели участниците да могат да се научат да отсяват ценните от не ценните бизнес идеи, да могат да прескочат така наречената „долина на смъртта“, в която умират непродуктивните проекти. За целта по време на обучението ще бъде създадена виртуална фирма, чрез която участниците ще имат възможността да открият проблемите и начините за преодоляването им, следвайки цялата методология по раждането на иновативната идея и нейната реализация. Участниците в обучението ще ползват дигиталната учебна стая, която е изградена в Центъра за дистанционно обучение в Хасково.

През втората седмица ще се проведат четвъртият и петият модул – разработване на самата идея и бизнес план и оценяване на качеството на бизнес идеята. Водещи в обучението ще бъдат д-р Илия Керезев и д-р Силвия Цветкова от УНСС, които ще съдействат за отсяването на привлекателните идеи, като основната задача е да се родят поне пет качествени идеи, които да могат да прескочат „долината на смъртта“.

На обучението са поканени всички от широката общественост на Хасково, които имат желание да научат как се стартира нов бизнес или как се реализира нова идея във вече съществуващ бизнес.


Резултатите от свършеното през първия цикъл по проекта ще се представят по време на Информационен ден, който ще се проведе на 31 януари 2023 г. Ще бъдат презентирани най-добрите бизнес идеи, както и ще бъдат връчени сертификати на завършилите обученията през първия етап по проекта CO-WORKING.



Галерия снимки от Как се създава успешен бизнес е темата на тренировъчните лагери, организирани от ...