Регионален център за дистанционно обучение - Хасково

Партньорство между младите хора в България и Гърция за реализиране на иновативни идеи е целта на проекта CO-WORKING

събота, 08 октомври 2022 10:28

Защо не всички новосъздадени компании стават start up? С този въпрос проф. д-р Николай Щерев провокира вниманието на студентите на първия информационен ден по проекта CO-WORKING, проведен със студентите на УНСС в Хасково. „Стартъп компаниите, за разлика от другите, реализират бърз растеж, защото носят иновативна идея“, обясни проф. Щерев.

„Всичко започва с идеята! А идеята на проекта CO-WORKING е чрез партньорство и сътрудничество, да търсим такива компании. Нашата цел е да ви подпомогнем да наберете смелост да реализирате идеите си. Защото само един на 100 събира смелост това да се случи“, насърчи студентите ръководителят на проекта от българска страна проф. Щерев.

„Участието на нашия Център в проекти е нещо, към което се стремим през последните три години, но за съжаление не става толкова лесно. Считам, че включването на Регионалния център за дистанционна обучение на УНСС в Хасково в този проект е един голям успех“, каза проф. д-р Надя Миронова, директор на Центъра. „Това ще даде възможност на нашите студенти в Хасково да се включат в един международен научен и практически обмен и да се запознаят с начина, по който работи този проект в Гърция“, допълни тя.

CO-WORKING е програма за ускоряване на start up бизнес предприятия. Тя ще подпомогне студентите освен да придобият смелост и да кандидатстват със собствени проекти, но ще подпомогне и търсенето на финансиране. Ключовото условие е колаборирането с гръцки студенти за реализирането на съвместни идеи. Търсенето на тези идеи ще мине през предприемачески лагери (training camps) между Стопанския факултет на университета „Аристотел“ в Солун, УНСС, Александрийската иновативна зона АД в Солун и Националната компания „Индустриални зони“ АД.  

Трансграничната зона в двете страни – Гърция и България, често се характеризира с трудности в достъпа до финансиране, ограничен достъп до бизнес ноу-хау, слаб формален и неформален достъп до обща информация, липса на услуги за поддръжка  за разработването на конкурентни проекти/услуги, недостатъчно развитие на човешките ресурси  и умения, както и ниски резултати в интернационализацията. Проектът CO-WORKING се стреми към преобръщане на тези факти със създаването на иновативни екосистеми в тази трансгранична зона с цел създаването на бизнес предприятия.  

„Три са ключовите думи, които характеризират проекта: „предприемачество“, като част от европейската политика за развитие на икономиката, „иновации“, тъй като говорим за идеи, които често няма как да ги видим, но те носят доходи, само защото са уникални и последното ключово понятие е „инкубатор“, защото е много важно идеите да бъдат реализирани“, обобщи проф. Щерев пред студентите в Хасково.

Галерия снимки от Партньорство между младите хора в България и Гърция за реализиране на иновативни ...