Обновено: вторник, 16 април 2024 9:54

Спортен комплекс „Бонсист"

  

Началото на организирания студентски спорт в България започва от УНСС, когато на 27 ноември 1923 г. е основан първият студентски спортен клуб. Значителна заслуга за развитието на студентския спорт има и провелата се през 1977 г. лятна универсиада в София, като за целта е построен и Спортен комплекс „Бонсист“. През 2009 г. спортният комплекс е напълно обновен и модернизиран и се превръща в една от най-съвременните университетски спортни база. Намира се в непосредствена близост до УНСС и предоставя отлични възможности на студентите да избират измежду 12 вида спорт, а тези с травми или здравословни проблеми се насочват към часовете по лечебна физкултура.

Комплексът се състои от открити и закрити спортни съоръжения. Разполага със стадион, 6 открити асфалтови корта и 3 футболни игрища, покрити с изкуствена трева. Закритата спортна база включва 3 големи зали, с възможност в тях да се провеждат занимания по баскетбол, волейбол, футбол, тенис на корт, тенис на маса и фитнес.

Студентите с изявени спортни постижения се включват в представителните отбори на УНСС в спортовете баскетбол, волейбол, футбол, футзал, аеробика, чирлидинг, шахмат, тенис, тенис на маса, спортно ориентиране, лека атлетика, плуване, спортно катерене и бойни спортове. Те представят университета на различни спортни форуми и първенства – национални универсиади, национални университетски първенства, европейски университетски първенства и турнири, както и в държавните първенства на Република България. През годините УНСС неизменно е в призовата тройка по медали от национални универсиади и национални университетски първенства. По традиция всяка година в УНСС се провеждат турнир по тенис за „Купата на ректора на УНСС“ и турнир по тенис на маса.

По традиция в УНСС се провеждат турнир по тенис за „Купата на ректора на УНСС“ и турнир по тенис на маса.

Спортно-техническата подготовка на представителните отбори се води от изявени преподаватели-треньори, които са доказани специалисти в областта на съответния вид спорт. УНСС отдава огромно значение на студентския спорт и организира инициативи и срещи с изтъкнати български спортисти, за да могат възпитаниците на университета да черпят опит и вдъхновение от най-добрите.

С поставянето на паметна плоча на хижа „Алеко“, октомври 2023 г., бе отбелязана 100-годишнината от учредяването на първия студентски спортен клуб в Свободния университет за политически и стопански науки, чийто правоприемник днес е УНСС.

Юни 2023 г. спортен комплекс „Бонсист“ получи като дарение система за интелигентно осветление и енергийна ефективност. Проектът е на общата стойност 120 000 USD, осигурени в по-голямата си част от Асоциацията за информация за околната среда в Тайван (TEIA) по силата на договор с УНСС за изпълнение на проект за интелигентно осветление, пестене на енергия и преход към здрава планета и нов дигитален свят.