Обновено: четвъртък, 02 декември 2021 13:09

Важен срок за кандидат-магистрите с чуждестранни дипломи!

Кандидат-магистрите (български или чуждестранни граждани) с чуждестранна диплома за завършена бакалавърска степен, следва да преминат през процедура по признаване на придобита степен на висше образование в чуждестранни висши училища.

За целта в срок до ??? 29 октомври 2021 г. ??? те трябва да подадат следните документи:

1. Заявление (по образец);

2. Оригинал и копие на дипломата за висше образование или на друг аналогичен документ, издаден от образователна институция;

3. Оригинал и копие на приложението към дипломата, както и оригинал и копие на европейско дипломно приложение;

4. Документ, удостоверяващ промяната в имената на заявителя, ако е налице такава;

5. Документ за внесена административна такса.

Документите се подават лично от заявителя или чрез упълномощено от него лице в Университета за национално и световно стопанство, както следва:

  • Български граждани и граждани на страни от Европейския съюз - в отдел „Студенти – магистър“ (каб. 1029, тел. 02 8195 597) или в Центъра за прием на документи (тел.: 02 8195 702, 02 8195 704);
  • Граждани на страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство – в отдел „Чуждестранни студенти и европриложения към дипломите“ (каб. 1030, тел.: 02 8195 438).

При подаване на документите заявителят представя за сверяване на данните лична карта или друг документ за самоличност /за чужди граждани/.


В случай, че висшето образование на кандидата вече е било признато по реда на чл. 6, т. 2 от Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища от Националния център за информация и документация (НАЦИД), към документите посочени по-горе се представя и издаденото от НАЦИД удостоверение в оригинал и копие. В този случай не се внася административна такса.

Дипломата за висше образование, чието признаване се иска или друг аналогичен документ, издаден от съответната образователна институция, приложението към дипломата и европейското дипломно приложение, ако е налице такова, се подават като нотариално заверени копия.

Документите по т. 2 и 3, издадени от висшите училища извън страните-членки на Европейския съюз и страните по Конвенцията за признаване на квалификациите, отнасящи се до висшето образование в европейския регион (ДВ, бр. 51 от 2000 г.), трябва да отговарят на изискванията на съответните разпоредби на двустранни международни договори, по които Република България е страна, или на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранните публични актове (ДВ, бр. 45 от 2001 г.), а при липса на такива разпоредби – да са преминали процедура по общия ред на легализациите, преводите и заверките на документи и други книжа. Документът, удостоверяващ промяната в имената на заявителя, представен на чужд език, трябва да бъде придружен с превод на български език.

Документите по т. 2 и 3 с изключение на европейското дипломно приложение, издадени от висшите училища в страните-членки на Европейския съюз, и в страните по Конвенцията за признаване на квалификациите, отнасящи се до висшето образование в европейския регион, трябва да бъдат придружени с превод на български език от лице, извършващо преводи по реда на глава трета от Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, приет с ПМС №184 от 1958 г.


След подаване на документите в едномесечен срок УНСС ги подготвя и изпраща в Националния център за информация и документация с цел установяване на статута на образователната институция, издала дипломата за завършено висше образование и за установяване на автентичността на дипломата за висше образование. След получаване на отговор от Националния център за информация и документация депозираните документи, отговарящи на изискванията се разглеждат от комисията за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища на УНСС.

Ректорът на УНСС взима решение за признаване на степен на висше образование с цел продължаване на обучението в УНСС въз основа на доклад от Комисията за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища. Признатото от ректора на УНСС висше образование важи само за продължаване на обучението в УНСС и не осигурява права, които могат да бъдат ползвани в отношенията с трети страни.

Административни такси за подаване на документи

№ по ред

Наименование

Сума (лева)

За бърза услуга*

1

2

3

4

1.

За признаване на завършени периоди за обучение в чуждестранни висши училища

100,00

150,00

2.

За признаване на степен на завършено висше образование в чуждестранни висши училища

180,00

270,00

3.

За признаване на ОНС „доктор“ в чуждестранни висши училища

200,00

300,00

* За бърза услуга при извършване на проверката административната такса е с 50% по-висока от посочената в колона 3.

IBAN сметка на УНСС: BG03 BNBG 9661 31 001746 01

Банка: БНБ, BICBNBG BGSD

ТитулярУНСС