Обновено: сряда, 05 януари 2022 11:25

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики: Осигуряваме стажантски програми във водещи компании и открити лекции с лидери от практиката

Една от ключовите задачи на ректорското ръководство е непрекъснатото развитие на връзката висше образование – практика. Затова на кандидат-магистрите мога да кажа, че като бизнес университет №1 УНСС има установени партньорски отношения с над 250 институции и водещи бизнес организации. Само в последната една година сключихме над 80 нови меморандума за сътрудничество. Завършващите УНСС студенти са предпочитани от работодателите и за това говорят и данните от НОИ, според който 98% от дипломиращите се, се реализират по специалността си.

Водени от желанието да доближим нашите студенти до реалната бизнес среда в меморандумите за сътрудничество с бизнеса и институциите, които подписваме, водещи приоритети са: възможностите за стажантски програми на наши студенти, изнасяне на открити лекции от водещи специалисти от практиката, съвместни инициативи за участие в проекти, разработване на нови магистърски програми по поръчка на бизнеса. Така се създадоха магистърски програми между катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ и EVN България, между катедра „Финанси“ и Булбанк, между катедра „Икономика на търговията“ и Централния кооперативен съюз, между НСОРБ и катедрите в професионално направление Администрация и управление и др.

В магистърските програми преподават и водещи специалисти от практиката, което спомага за пряк допир с работодателите и кариерно развитие за нашите студенти.

Признание за удовлетворението на работодателските организации от практически ориентираното мултидисциплинарно обучение и изграждането в студентите на умения, знания и компетентности, съответстващи на променящата се, динамична бизнес среда е спечелената награда от УНСС за най-престижно висше училище в професионално направление „Икономика“ според работодателите и преподавателите във висшите училища.

Доброто ни взаимодействие с водещи европейски и световни организации и възможностите за реализация на студентите в институции като Народно събрание, Министерски съвет, различни ведомства и комисии за мен е предимство, което те оценяват високо и се възползват от него по време на своето обучение, а и след това.

На базата на сключени споразумения в нашия университет се обучават и висши служителите на Агенция „Митници“ и такива на „Стомана Индъстри“. Това за мен е още един атестат за високото качество на обучението и неговата практическа насоченост.

Наред с всички предимства на обучението, ние осигуряваме възможност и за настаняване на магистри в студентските общежития на УНСС, намиращи се в Студентски град - София, които се реновират с отпуснати средства от държавата в размер на над 10 млн. лв.