Обновено: петък, 17 юли 2020 15:01

Доц. д-р Михаил Мусов, УНСС: Изграждане на общ виртуален кампус е една от целите на университетите на бъдещето

Чрез проекта ENGAGE.EU се цели създаване на общ, за всички 7 участващи университета, виртуален кампус. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Михаил Мусов, координатор по проекта Европейски университет ENGAGE.EU и преподавател в УНСС. Кампусът ще бъде изграден поетапно, обясни той.

„Първата стъпка ще бъде създаване на общ каталог от курсове, който ще бъде достъпен за всички студенти от 7 университета. От него те ще могат да избират съответна дисциплина, която е включена в учебния им план, да избират университет, в който да посетят курса и съответно да положат изпита. След това ще преминем към създаването на нови съвместни курсове и специалности и внедряването на образователни иновации. Всичко това ще има за начало изграждането на обща квалификационна рамка, която ще съдържа знанията и уменията, необходими на новото поколение европейски граждани за справяне с предизвикателствата на обществото“, обясни той.

Доц. д-р Михаил Мусов добави, че най-високото ниво на сближаване по проекта ще бъде постигнато посредством създаването на три съвместни специалности. Той увери, че не се предвижда никакво ограничение за студентите, които искат да се включат в проектните дейности. Срокът на проекта е 3 години. Формално той стартира на 1 януари 2021 година, но неформално дейностите вече са започнали, каза още доц. Мусов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.