Юбилеен „Годишник на УНСС“

четвъртък, 23 февруари 2023 16:00

Разглеждате снимки от Юбилеен „Годишник на УНСС“

Вижте пълен текст на Юбилеен „Годишник на УНСС“

<strong>Излезе юбилейният 100-тен брой на &bdquo;Годишник на УНСС&ldquo;.</strong>

Излезе юбилейният 100-тен брой на „Годишник на УНСС“.

Главен редактор на научния сборник е проф. д-р Христина Николова, ръководител на катедра &bdquo;Икономика на транспорта и енергетиката&ldquo;. Тя е и автор на предговора на юбилейното издание &bdquo;100 години Годишник на УНСС: Поглед в миналото, поглед в бъдещето&ldquo;. В него е представена накратко историята на УНСС, както и историята на научните публикации и Годишника, чиито първи том излиза в далечната 1922 г. Проф. Николова проследява развитието на Годишника на университета като визия, обем, тираж, стандарт, съдържание през годините, за да се утвърди до днес като рецензирано научно списание на УНСС, чиито публикации се индексират в базите данни CEEOL, RePEc, <span>ERIH+,&nbsp;</span>CrossRef, ROAD, SIS, J-Gate и Google Scholar. Списанието е включено и в Националния референтен списък на съвременните български реферирани научни списания на НАЦИД с ID № 1493.

Главен редактор на научния сборник е проф. д-р Христина Николова, ръководител на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“. Тя е и автор на предговора на юбилейното издание „100 години Годишник на УНСС: Поглед в миналото, поглед в бъдещето“. В него е представена накратко историята на УНСС, както и историята на научните публикации и Годишника, чиито първи том излиза в далечната 1922 г. Проф. Николова проследява развитието на Годишника на университета като визия, обем, тираж, стандарт, съдържание през годините, за да се утвърди до днес като рецензирано научно списание на УНСС, чиито публикации се индексират в базите данни CEEOL, RePEc, ERIH+, CrossRef, ROAD, SIS, J-Gate и Google Scholar. Списанието е включено и в Националния референтен списък на съвременните български реферирани научни списания на НАЦИД с ID № 1493.

Редакционната колегия на &bdquo;Годишник на УНСС&ldquo; е в състав проф. д.с.н. Елка Тодорова, катедра &bdquo;Икономическа социология&ldquo;, проф. д.н. Мая Ламбовска, катедра &bdquo;Управление&ldquo;, проф. д-р Тодор Недев, катедра &bdquo;Финанси&ldquo;, доц. д-р Дорина Кабакчиева, катедра &bdquo;Информационни технологии и комуникации&ldquo;, доц. д-р Паскал Желев, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет &bdquo;Международна икономика и политика&ldquo; и доц. д-р Мария Пенева, катедра &bdquo;Икономика на природните ресурси&ldquo;. Списанието работи активно за подобряване на качеството и публикациите, като внедрява и поддържа най-съвременна платформа за подаване и разглеждане на ръкописи, разработена през 2022 г. Успоредно с това, за да се увеличи обхватът, качеството и видимостта на българските научни изследвания в рамките на инициативата &bdquo;Отворена наука&ldquo;, колегията се фокусира върху разработването и предоставянето на възможности за пълна информация за интереса на учени от цял свят към публикуваните статии.

Редакционната колегия на „Годишник на УНСС“ е в състав проф. д.с.н. Елка Тодорова, катедра „Икономическа социология“, проф. д.н. Мая Ламбовска, катедра „Управление“, проф. д-р Тодор Недев, катедра „Финанси“, доц. д-р Дорина Кабакчиева, катедра „Информационни технологии и комуникации“, доц. д-р Паскал Желев, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Международна икономика и политика“ и доц. д-р Мария Пенева, катедра „Икономика на природните ресурси“. Списанието работи активно за подобряване на качеството и публикациите, като внедрява и поддържа най-съвременна платформа за подаване и разглеждане на ръкописи, разработена през 2022 г. Успоредно с това, за да се увеличи обхватът, качеството и видимостта на българските научни изследвания в рамките на инициативата „Отворена наука“, колегията се фокусира върху разработването и предоставянето на възможности за пълна информация за интереса на учени от цял свят към публикуваните статии.

&bdquo;Искаме всички да усетят, че това е важно за целия университет. По това ни оценяват и се надявам, че съвсем скоро ще има видими резултати&ldquo;, заключи проф. Димитров.

„Искаме всички да усетят, че това е важно за целия университет. По това ни оценяват и се надявам, че съвсем скоро ще има видими резултати“, заключи проф. Димитров.

&bdquo;Дълголетието и постоянното високо качество на списанието са това, което го отличава от много други научни издания. И макар с настъпването на дигиталната ера да е изключително трудно да се погледне в утрешния ден, не се съмнявам, че бъдещото развитие на това научно списание ще се основава на успеха, постигнат през неговия първи век, както и че то ще запази високото качество и актуалността на публикациите, и ще продължи да защитава и издига престижа на нашия университет&ldquo;, допълни доц. Мусов.

„Дълголетието и постоянното високо качество на списанието са това, което го отличава от много други научни издания. И макар с настъпването на дигиталната ера да е изключително трудно да се погледне в утрешния ден, не се съмнявам, че бъдещото развитие на това научно списание ще се основава на успеха, постигнат през неговия първи век, както и че то ще запази високото качество и актуалността на публикациите, и ще продължи да защитава и издига престижа на нашия университет“, допълни доц. Мусов.

Галерия снимки от Юбилеен „Годишник на УНСС“ ...