Юбилеен „Годишник на УНСС“

четвъртък, 23 февруари 2023 16:00

Излезе юбилейният 100-тен брой на „Годишник на УНСС“.

Главен редактор на научния сборник е проф. д-р Христина Николова, ръководител на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“. Тя е и автор на предговора на юбилейното издание „100 години Годишник на УНСС: Поглед в миналото, поглед в бъдещето“. В него е представена накратко историята на УНСС, както и историята на научните публикации и Годишника, чиито първи том излиза в далечната 1922 г. Проф. Николова проследява развитието на Годишника на университета като визия, обем, тираж, стандарт, съдържание през годините, за да се утвърди до днес като рецензирано научно списание на УНСС, чиито публикации се индексират в базите данни CEEOL, RePEc, ERIH+, CrossRef, ROAD, SIS, J-Gate и Google Scholar. Списанието е включено и в Националния референтен списък на съвременните български реферирани научни списания на НАЦИД с ID № 1493.

Проф. д-р Христина Николова

Редакционната колегия на „Годишник на УНСС“ е в състав проф. д.с.н. Елка Тодорова, катедра „Икономическа социология“, проф. д.н. Мая Ламбовска, катедра „Управление“, проф. д-р Тодор Недев, катедра „Финанси“, доц. д-р Дорина Кабакчиева, катедра „Информационни технологии и комуникации“, доц. д-р Паскал Желев, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Международна икономика и политика“ и доц. д-р Мария Пенева, катедра „Икономика на природните ресурси“. Списанието работи активно за подобряване на качеството и публикациите, като внедрява и поддържа най-съвременна платформа за подаване и разглеждане на ръкописи, разработена през 2022 г. Успоредно с това, за да се увеличи обхватът, качеството и видимостта на българските научни изследвания в рамките на инициативата „Отворена наука“, колегията се фокусира върху разработването и предоставянето на възможности за пълна информация за интереса на учени от цял свят към публикуваните статии.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров поздрави редакционния екип за прецизната работа и подчерта, че стабилното бъдеще на университета зависи от три важни компонента: да бъдем активна част в алианса на деветте най-престижни икономически университета в Европа - ЕNGAGE.EU, да участваме в европейски проекти, да засилим научните изследвания и интернационализацията на обучението.

„Индексираните ни издания ще ни направят видими пред света, затова вашата мисия е толкова важна. Като ръководство ние предприехме доста инициативи, които целят подобряването на научно-изследователската дейност и главно публикационната дейност“, каза проф. Димитров и припомни, че 20 пъти са увеличени средствата за стимулиране на научноизследователска и публикационна дейност. Въведените нови правила за провеждане на научноизследователските проекти увеличават тяхното финансиране. Всички разходи за публикации, включително индивидуални, могат да бъдат поети от университета. Факултетите вече имат възможност също да стимулират своя състав.

„Искаме всички да усетят, че това е важно за целия университет. По това ни оценяват и се надявам, че съвсем скоро ще има видими резултати“, заключи проф. Димитров.

Проф. д-р Димитър Димитров

„За мен е особено удоволствие като ресорен зам.-ректор да мога да поздравя целия екип на „Годишник на УНСС“ за 100-годишния юбилей, както и всички онези, които са допринесли по толкова много различни начини през годините, за да може да бъде постигнат този успех. Това е наистина невероятно постижение!, отбеляза доц. д-р Михаил Мусов, заместник-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество.

„Дълголетието и постоянното високо качество на списанието са това, което го отличава от много други научни издания. И макар с настъпването на дигиталната ера да е изключително трудно да се погледне в утрешния ден, не се съмнявам, че бъдещото развитие на това научно списание ще се основава на успеха, постигнат през неговия първи век, както и че то ще запази високото качество и актуалността на публикациите, и ще продължи да защитава и издига престижа на нашия университет“, допълни доц. Мусов.

Доц. д-р Михаил Мусов

„Годишник на УНСС“ е водещо академично издание в страната, което публикува на български и английски език резултати от изследвания в тематичните области на социалните науки, икономиката, администрацията и управлението, правото, политологията, обществените комуникации и информационните науки и свързаните с тях области.

Списанието има за цел да предложи на своите читатели научни публикации с най-високо качество, а на авторите - широко международно признание за тяхната работа чрез увеличаване на видимостта и цитирането на статиите в базите данни по света. Основната му амбиция е да даде възможност на авторите да публикуват своите научни трудове в авторитетно международно списание и да предложи на читателите примери за високи научни постижения.

Приемат се материали от български и чуждестранни автори, членове на академичния състав на УНСС и извън него, както и учени и партньори от други образователни и изследователски институции от страната и чужбина. В Годишника се публикуват само оригинални научни трудове, които не са публикувани или представени другаде. Ръкописите се подготвят и представят в съответствие с изискванията на редакционната колегия. Рецензирането на студиите и статиите се извършва в съответствие със стандартите за оценка на постъпващите ръкописи чрез двойно сляпа система за рецензиране.

Списанието се публикува в два тома годишно на всеки шест месеца. Публикациите са на английски език и включват резултати от научни изследвания - студии, статии, научни съобщения, литературни обзори и други изследвания. Средният годишен обем на публикуваното научно съдържание е 380 страници. Годишник на УНСС се издава както онлайн, така и на хартиен носител.


Галерия снимки от Юбилеен „Годишник на УНСС“ ...