Ден 1: Университетската седмица на книгата започна с 6 премиери

понеделник, 07 ноември 2022 17:57

Разглеждате снимки от Ден 1: Университетската седмица на книгата започна с 6 премиери

Вижте пълен текст на Ден 1: Университетската седмица на книгата започна с 6 премиери

15 издателства представят своята продукция във второто книжно изложение в УНСС всеки ден до 11 ноември от 10.00 до 17.00 часа в централното фоайе на университета. Целта му е да запознае студентите с най-новите публикации в учебната литература, да представи научната продукция на университетските издателства, както и да популяризира четенето.

15 издателства представят своята продукция във второто книжно изложение в УНСС всеки ден до 11 ноември от 10.00 до 17.00 часа в централното фоайе на университета. Целта му е да запознае студентите с най-новите публикации в учебната литература, да представи научната продукция на университетските издателства, както и да популяризира четенето.

&bdquo;Чудесно е когато в тази държава някой се сети, че с книгите може да започне една нова седмица. В България е много по-трудно да живееш и да четеш, отколкото да я напуснеш и затова си мисля, че има смисъл в това изложение&ldquo;, сподели и проф. Петър Стоянович, бивш министър на културата в правителството на Пламен Орешарски. В Голяма конферентна зала той представи книгата си <b>&bdquo;Фердинандеум&ldquo;</b> - научно-исторически труд, описващ в подробности първите 25 години от управлението на Цар Фердинанд.

„Чудесно е когато в тази държава някой се сети, че с книгите може да започне една нова седмица. В България е много по-трудно да живееш и да четеш, отколкото да я напуснеш и затова си мисля, че има смисъл в това изложение“, сподели и проф. Петър Стоянович, бивш министър на културата в правителството на Пламен Орешарски. В Голяма конферентна зала той представи книгата си „Фердинандеум“ - научно-исторически труд, описващ в подробности първите 25 години от управлението на Цар Фердинанд.

Книгата представи проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра &bdquo;Политическа икономия&ldquo;, който подчерта, че в книгата на Петър Стоянович има една провокативна хипотеза, свързана от една страна с фигурата на монарха цар Фердинанд, а от друга страна с модернизацията на България в различни сфери от живота в този период. &bdquo;Хипотезата на проф. Стоянович е, че монархът е причина да се случи тази модернизацията. Научното мислене обаче предполага и контра хипотеза &ndash; дали модернизацията на България пък не води до това да имаме монарх като цар Фердинанд. Това за мен е големият въпрос, който поставя тази книга&ldquo;, сподели проф. Пенчев.

Книгата представи проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра „Политическа икономия“, който подчерта, че в книгата на Петър Стоянович има една провокативна хипотеза, свързана от една страна с фигурата на монарха цар Фердинанд, а от друга страна с модернизацията на България в различни сфери от живота в този период. „Хипотезата на проф. Стоянович е, че монархът е причина да се случи тази модернизацията. Научното мислене обаче предполага и контра хипотеза – дали модернизацията на България пък не води до това да имаме монарх като цар Фердинанд. Това за мен е големият въпрос, който поставя тази книга“, сподели проф. Пенчев.

Катедра &bdquo;Медии и обществени комуникации&ldquo; представи четири книги. Модератор на събитието беше известният журналист и телевизионен водещ Ники Кънчев.

Катедра „Медии и обществени комуникации“ представи четири книги. Модератор на събитието беше известният журналист и телевизионен водещ Ники Кънчев.

&bdquo;Тези две книги съм ги написал не толкова заради кариерното ми израстване, колкото да отговоря на някои въпроси, които ме измъчваха през времето&ldquo;, каза проф. Христов. И допълни, че в книгата си за Левски е намерил различен изследователски ъгъл &ndash; да проследи посмъртното битие на Левски в съзнанието на хората. Във втората си книга проф. Христов каза, че изследва опитите да бъде съкрушен образа на демократичната политическа преса в България, особено след Първата световна война.

„Тези две книги съм ги написал не толкова заради кариерното ми израстване, колкото да отговоря на някои въпроси, които ме измъчваха през времето“, каза проф. Христов. И допълни, че в книгата си за Левски е намерил различен изследователски ъгъл – да проследи посмъртното битие на Левски в съзнанието на хората. Във втората си книга проф. Христов каза, че изследва опитите да бъде съкрушен образа на демократичната политическа преса в България, особено след Първата световна война.

Разследващият журналист Ана Заркова също представи последната си книга <b>&bdquo;Свободни в словото&ldquo;.</b> Върху повече от 460 страници са събрани историите на седем представители на разследващата журналистика от близкото минало до наши дни: покойният Георги Тамбуев, известен с разследванията си на тема корупция още преди 1989 г.; създателят на сайта &bdquo;Биволъ&ldquo; - Асен Йорданов; на сайта &bdquo;Фрог нюз&ldquo; - Огнян Стефанов; авторът на разследванията за Корпоративна търговска банка и &bdquo;Осемте джуджета&ldquo; Николай Стайков; популярните телевизионни лица Миролюба Бенатова, Валя Ахчиева и Генка Шикерова.

Разследващият журналист Ана Заркова също представи последната си книга „Свободни в словото“. Върху повече от 460 страници са събрани историите на седем представители на разследващата журналистика от близкото минало до наши дни: покойният Георги Тамбуев, известен с разследванията си на тема корупция още преди 1989 г.; създателят на сайта „Биволъ“ - Асен Йорданов; на сайта „Фрог нюз“ - Огнян Стефанов; авторът на разследванията за Корпоративна търговска банка и „Осемте джуджета“ Николай Стайков; популярните телевизионни лица Миролюба Бенатова, Валя Ахчиева и Генка Шикерова.

Кратък анонс за книгата направи и журналистът Емил Спахийски. &bdquo;В тази книга всичко е истина. Всяка една от тези разказани истории е сериал, който не сте чели и не сте виждали&ldquo;, каза Емил Спахийски.

Кратък анонс за книгата направи и журналистът Емил Спахийски. „В тази книга всичко е истина. Всяка една от тези разказани истории е сериал, който не сте чели и не сте виждали“, каза Емил Спахийски.

&bdquo;Тази книга не е точно моя. Най-интересните истории в нея аз не съм ги написала, а съм ги записала. Седнах да напиша тази книга, защото в последно време взех да усещам, че болезнено губя едно важно нещо, което осмисля моите дни &ndash; гордостта от професията&ldquo;, каза Анна Заркова.

„Тази книга не е точно моя. Най-интересните истории в нея аз не съм ги написала, а съм ги записала. Седнах да напиша тази книга, защото в последно време взех да усещам, че болезнено губя едно важно нещо, което осмисля моите дни – гордостта от професията“, каза Анна Заркова.

<strong>Във втория ден очаквайте:</strong>

Във втория ден очаквайте:

Галерия снимки от Ден 1: Университетската седмица на книгата започна с 6 премиери    ...