Ден 1: Университетската седмица на книгата започна с 6 премиери

понеделник, 07 ноември 2022 17:57

Правим това изложение за втори път тази година, защото има голям интерес и сред издателствата, и сред нашите студенти. По време на това издание ще имаме множество премиери на книги, на които ще можете да се видите с авторите и да разговаряте с тях. Ще поставим акцент и на академичните издателства, за да помогнем на нашите студенти. С тези думи ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откри втората Университетска седмица на книгата.

15 издателства представят своята продукция във второто книжно изложение в УНСС всеки ден до 11 ноември от 10.00 до 17.00 часа в централното фоайе на университета. Целта му е да запознае студентите с най-новите публикации в учебната литература, да представи научната продукция на университетските издателства, както и да популяризира четенето.

В откриването с приветствия към участниците се обърнаха още председателят на Студентския съвет Ангел Стойков, историкът проф. Петър Стоянович, автор на първата представена книга, режисьорът проф. Анри Кулев и директорът на университетската библиотека Петър Петров (от ляво надясно).

„Чудесно е когато в тази държава някой се сети, че с книгите може да започне една нова седмица. В България е много по-трудно да живееш и да четеш, отколкото да я напуснеш и затова си мисля, че има смисъл в това изложение“, сподели и проф. Петър Стоянович, бивш министър на културата в правителството на Пламен Орешарски. В Голяма конферентна зала той представи книгата си „Фердинандеум“ - научно-исторически труд, описващ в подробности първите 25 години от управлението на Цар Фердинанд.

Книгата представи проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра „Политическа икономия“, който подчерта, че в книгата на Петър Стоянович има една провокативна хипотеза, свързана от една страна с фигурата на монарха цар Фердинанд, а от друга страна с модернизацията на България в различни сфери от живота в този период. „Хипотезата на проф. Стоянович е, че монархът е причина да се случи тази модернизацията. Научното мислене обаче предполага и контра хипотеза – дали модернизацията на България пък не води до това да имаме монарх като цар Фердинанд. Това за мен е големият въпрос, който поставя тази книга“, сподели проф. Пенчев.

„Цар Фердинанд е с изключително противоречив характер. Той е необикновен човек с всичките му плюсове и минуси. Заради произхода си той е абсолютно уникален. Трябва да отбележим и разбирането му за света. То е странна амалгама от  изключителното му вкореняване в миналото и от абсурдното му модерно мислене в основните сфери на държавното развитие“, отбеляза по време на представянето на книгата си проф. Петър Стоянович.

„Радвам се, че в книгата има много неща за стопанското развитие на България – нещо, което не е толкова познато и в обществото, и на нашите студенти. Ако няма стопанска история, няма да има никаква история“, каза при представянето ректорът проф. д-р Димитър Димитров“.

Катедра „Медии и обществени комуникации“ представи четири книги. Модератор на събитието беше известният журналист и телевизионен водещ Ники Кънчев.

Доц. Стела Ангова, Николай Кънчев, проф. Ивайло Христов, гл. ас. д-р Мария Николова

„Опитвайте се да сте медийно грамотни – това е много важно. Вдигайте си непрекъснато нивото и бъдете себе си“, каза Николай Кънчев и даден начало на представянето пред студентите на: „Новите комуникационни професии Пътеводител в създаването на дигитално съдържание“, колективна монография на доц. д-р Стела Ангова, гл. ас. д-р Мария Николова, гл. ас. д-р Иван Вълчанов; „Картографиране на дигиталното медийно съдържание. Практики за създаване на нов медиен наратив“ на доц. д-р Стела Ангова, доц. д-р Светла Цанкова, доц. д-р Мартин Осиковски, гл. ас. д-р Мария Николова, гл. ас. д-р Иван Вълчанов, д-р Мая Коларова, д-р Иван Русланов, д-р Георги Минев, Антония Димитрова и две книги на проф. д.н. Ивайло Христов: „Публичният образ на Васил Левски. Медийни полемики и обществени дебати“ и „Залезът на свободния политически печат в България“ .

„Тези две книги съм ги написал не толкова заради кариерното ми израстване, колкото да отговоря на някои въпроси, които ме измъчваха през времето“, каза проф. Христов. И допълни, че в книгата си за Левски е намерил различен изследователски ъгъл – да проследи посмъртното битие на Левски в съзнанието на хората. Във втората си книга проф. Христов каза, че изследва опитите да бъде съкрушен образа на демократичната политическа преса в България, особено след Първата световна война.

„Новите комуникационни професии. Пътеводител в създаването на дигитално съдържание“ и „Картографиране на дигиталното медийно съдържание. Практики за създаване на нов медиен наратив“ бяха представени от част от авторите им доц. д-р Стела  Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“, и от гл. ас. д-р Мария Николова.

„Двете книги са колективни монографии, в които изследваме какво се случва със съдържанието на медиите в интернет. Искахме и да намерим допирните точки между професиите на журналиста, рекламиста и пиар специалиста“, сподели доц. Ангова. „По време на работата над книгите ние искахме да видим как се променят едни комуникационни форми в дигиталната среда. Оказа се, че някои от тях добре се адаптират към нея и носител на всички тези форми си остава текстът“, сподели д-р Николова.

Разследващият журналист Ана Заркова също представи последната си книга „Свободни в словото“. Върху повече от 460 страници са събрани историите на седем представители на разследващата журналистика от близкото минало до наши дни: покойният Георги Тамбуев, известен с разследванията си на тема корупция още преди 1989 г.; създателят на сайта „Биволъ“ - Асен Йорданов; на сайта „Фрог нюз“ - Огнян Стефанов; авторът на разследванията за Корпоративна търговска банка и „Осемте джуджета“ Николай Стайков; популярните телевизионни лица Миролюба Бенатова, Валя Ахчиева и Генка Шикерова.

Проф. Димитър Димитров и журналистите Емил Спахийски, Николай Стайков, Ана Заркова и Асен Йорданов (от ляво надясно)

„Много съм щастлива, че днес в УНСС представяме една книга, която е свързана с разследващата журналистика, защото последната година виждаме, че все по-трудно е да си разследващ журналист“, каза ръководителят на катедра „Медии и обществени комуникации“ доц. Стела Ангова.

Кратък анонс за книгата направи и журналистът Емил Спахийски. „В тази книга всичко е истина. Всяка една от тези разказани истории е сериал, който не сте чели и не сте виждали“, каза Емил Спахийски.

„Тази книга не е точно моя. Най-интересните истории в нея аз не съм ги написала, а съм ги записала. Седнах да напиша тази книга, защото в последно време взех да усещам, че болезнено губя едно важно нещо, което осмисля моите дни – гордостта от професията“, каза Анна Заркова.

На представянето бяха двама от героите на книгата, журналистите  Асен Йорданов и Николай Стайков.


Във втория ден очаквайте:


Галерия снимки от Ден 1: Университетската седмица на книгата започна с 6 премиери    ...