Публична лекция за динамиката на обществено-политическите процеси в кюрдските райони в Северна Сирия

четвъртък, 13 октомври 2016 15:17

Публична лекция на тема „Динамика на обществено-политическите процеси в кюрдските райони в Северна Сирия. Национален съвет на кюрдите в Сирия (ENKS) – възникване, развитие, цели, актуално състояние и процеси“ изнесе пред студентите д-р Махмуд ал-Арабо. Лекторът, завършил УНСС, е изявен специалист по проблемите и процесите в Близкия Изток, преподавател по политически науки в университета „Салахадин“ в Ербил. Преподава човешки права, гражданско общество и международни организации.

В зала "Научни съвети"

Махмуд ал-Арабо направи ретроспекция на събитията в Близкия Изток, който традиционно е арена на динамични политически процеси, спря се на т.нар. арабска пролет, промените в  регионалния баланс, възможните нови субекти и др. Той маркира процесите върху политическата карта, очерта етно-географската област Кюрдистан, територията, населението и религията, самостоятелното кюрдско управление в Иракски Кюрдистан и ситуацията в районите в Турция, Сирия и Иран, населени с етнически кюрди.

Лекторът

Лекторът посочи и възможните сценарии за Ирак и Сирия, прекрояването на някои държави в Близкия Изток, като изтъкна ролята на кюрдите като активен фактор в региона.

Участници в срещата

Галерия снимки от Публична лекция за динамиката на обществено-политическите процеси в кюрдските ра ...