Тържествено бе открита 96-ата академична учебна година

понеделник, 19 септември 2016 14:58

„Днес откриваме 96-ата учебна година на Университета за национално и световно стопанство. С усмивки, с надежди, с очаквания, с желание и готовност да даваме достойни и разумни отговори на предизвикателствата. Доказали сме, че когато сме заедно, успяваме. Защото за нас висшето образование и науката са кауза, мисия, съдба. В нашето благородно дело, във всекидневната ни работа за нашия любим университет, винаги сме се отнасяли с огромно уважение към славните ни академични традиции и със стремеж да бъдем лидер в българското висше образование и наука“. 

В аула „Максима“

С тези думи ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев откри новата академична учебна година. На тържествената церемония в аула „Максима“ присъстваха преподаватели и студенти, а на трибуната място заеха проф. Статев, проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Общото събрание на УНСС, проф. д-р Благой Колев, почетен професор на УНСС, омбудсман на университета, Денис Димитров, председател на Студентския съвет. Гост на събитието бе Мая Манолова, омбудсман на Р България, възпитаничка на УНСС. С националния, европейския и студентския химн "Gaudeamus igitur" започна  тържествената церемония.

Проф. Благой Колев, г-жа Мая Манолова, проф. Стати Статев, проф. Лалко Дулевски и Денис Димитров (отляво надясно) 

„Благодарение на общите ни усилия УНСС е градиво на българския интелектуален потенциал, крепител на националната духовна идентичност, ползва се с огромен авторитет, с добро име, с доверие“, подчерта в словото си ректорът. Той приветства с „Добре дошли в УНСС“ първокурсниците и изтъкна, че от днес започва техният път към високия професионализъм и успешната кариера. Проф. Статев конкретизира, че пътят е стръмен, минава през четене и интелектуални усилия, трупането на знания и усъвършенстването на социалните умения. „Изследване на Световната банка в България категорично сочи, че в нашата страна тези, които имат бакалавърска и магистърска степен, притежават по-добри умения, които са вход за по-добри позиции на трудовия пазар, по-високи доходи, по-стабилна заетост, по-високи шансове за кариерно израстване и развитие“, посочи той. УНСС е мястото, където през следващите четири години ще придобиете тези умения, които ще бъдат в основата на вашия професионализъм и висок социален статус както в страната, така и в рамките на глобалния пазар на труда, категоричен бе проф. Статев.

Ректорът на УНСС приветства първокурсниците

Ректорът оцени по достойнство и горещо приветства желанието на първокурсниците да учат в УНСС - университетът с богат и доказал своята ефективност опит в насърчаването и подкрепата на студентите, които вървят по пътя към знанието, към високия професионализъм и съвършенството. Проф. Статев изтъкна, че преподавателите във висшето училище са безспорни академични личности, голяма част от които са на високи позиции във властта и бизнеса. Той апелира към първокурсниците да използват университетските си години за самостоятелно организиране, за изграждане на умения за координиране, договаряне, обучение и комуникация, които са сред най-търсените качества на пазара на труда.

По време на тържествената церемония

„Светът е прекрасен и си струва да се борите за свое място в него. Затова залягайте над учебниците, трупайте знания, усвоявайте умения, защото само умните и смелите могат да погледнат предизвикателствата в очите и да намерят верните отговори, да градят съдбата си. Не бъдете наблюдатели, а участници. Внимателно обмисляйте обещанията, които давате, и ангажиментите, които поемате. Слушайте своите преподаватели и ще научите много. Уважавайте своите родители, които дават мило и драго за вашето образование. Бъдете честни хора и добри граждани“, бяха напътствията на ректора. Той напомни, че началото е трудно, но студентите не са сами пред предизвикателствата, защото имат институционалната и човешката подкрепа на университета. Ректорът изрази убеденост, че първокурсниците ще бъдат отговорни, любознателни и горди студенти на УНСС, които ще пазят неговото добро име и ще работят за неговата кауза.

На откриването на академичната година присъстваха зам.-ректорите на университета, ръководителите на факултети и катедри, преподаватели

„От сърце пожелавам на голямото, влиятелно и авторитетно академично семейство на нашия университет здраве, кураж, късмет и успехи“, завърши ректорът.

„За мен като национален омбудсман и възпитаник на УНСС е голяма чест да бъда гост на откриването на новата академична учебна година в най-голямото, най-авторитетното и най-старото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа“, обърна се към присъстващите в залата Мая Манолова. Тя поздрави първокурсниците за най-добрия избор на университет - утвърден като уважавана и ценна територия в националното, европейското и световното образователно пространство. Сигурна съм, че ще получите изключително висока подготовка в областта, която сте избрали за свое развитие и кариера, защото тук има високо ерудиран академичен състав от национално и международно признати преподаватели и учени, които могат да налагат високи стандарти, да възпитават бъдещите лидери в икономиката, управлението, администрацията, правото и дори в политиката, посочи омбудсманът.

Омбудсманът Мая Манолова, възпитаничка на УНСС

Имах щастието в УНСС да бъда обучавана от най-добрите преподаватели, част от които ще обучават и вас, каза Мая Манолова и подчерта: „Аз съм това, което съм, благодарение на тях“.  Времената са трудни и динамични и практически е невъзможно отсега да се гарантира вашето бъдеще, напомни Манолова, но изрази убеденост, че основата, която студентите получават в УНСС, е стабилна, а дипломата - сертификат за високо качество.

Първокурсниците

Това е вълнуващ ден за вас, който е и ден за важна равносметка за бъдещето, обърна се съм първокурсниците и проф. Лалко Дулевски. След четири години с дипломата на УНСС вие ще имате предимство пред всички висшисти в страната с икономическо образование, очерта перспективата той. Проф. Дулевски разграничи категориите висшисти и професионалисти и маркира пътя към професионализма в триединството: „стабилни икономически знания, добра икономическа култура и достатъчно изградено икономическо мислене“. Съчетано с добрите езикови и компютърни знания, това е фундаментът, от който можете да стартирате пътя си към професионализма, посочи той. „УНСС е средата, в която можете да получите както необходимите икономически знания, така и необходимото правно мислене, познания и подготовка“. Председателят на Общото събрание призова студентите да продължат духа и традициите на УНСС, които ще им дадат сила, авторитет и самочувствие.

Проф. Дулевски

Емоции предизвика приветствието на омбудсмана на УНСС проф. Благой Колев. В метафоричен стил той даде своите напътствия към новото университетско попълнение. По думите му, през следващите четири години на студентите им предстои да напълнят три тежки раници – на културата, на социалния капитал и на труда. Проф. Колев илюстрира изказването си с примери и сравнения, като в заключение призова студентите: „Тръгнете и вървете напред!“. „На днешния велик ден за вас пожелавам много големи успехи в януарската сесия, в любовта и във всички начинания!“, каза той. 

Проф. Благой Колев

От името на Студентския съвет неговият председател Денис Димитров приветства първокурсниците с откриването на новата учебна година. Той ги поздрави за добрия избор и напомни, че в УНСС ще имат възможността да развият себе и да придобият много знания и умения. Не спирайте да учите и да се развивате, призова той колегите си. 

Денис Димитров

„Искрено вярвам, че УНСС ще ни предостави нужните знания и умения да покоряваме връх след връх по пътя към успешната ни реализация“, обърна се към своите бъдещи преподаватели и колеги първокурсничката по право Нели Божкова, приета в УНСС с най-високия максимален бал 36.00. Тя сподели, че е изключително горда да е студентка в този доказал се университет с традиции и изрази убеденост, че тук ще се развие както в професионален, така и в личностен план.

Първокурсничката Нели Божкова

„На всички първокурсници, които са на прага на нов етап от живота си, пожелавам да вярват в себе си, да се възползват максимално от времето, прекарано тук, за да осъществят своите мечти и да участват в изграждането на едно по-добро бъдеще за България“, каза Нели и цитира австрийския поет Райнер-Мария Рилке: „Това, че нещо е трудно, е още една причина да го направиш”.

По традиция след официалната церемония бяха поднесени венци и цветя на паметника на основателя и първи ректор на университета проф. Стефан Бобчев (на снимката долу).

След тържественото откриване на 96-ата учебна година, което беше предавано директно в интернет, започнаха традиционните срещи на първокурсниците с ръководствата на факултетите.

Галерия снимки от Тържествено бе открита 96-ата академична учебна година ...