Публична лекция на д-р Ламберто Заниер, генерален секретар на ОССЕ, на тема „Нови предизвикателства за европейската сигурност“

четвъртък, 02 юни 2016 9:55

Генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) д-р Ламберто Заниер изнесе публична лекция в университета. Италианският дипломат говори на тема „Нови предизвикателства за европейската сигурност“ пред преподаватели, студенти и гости в малката конферентна зала. На събитието присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, доц. д-р Светослав Спасов, постоянен представител на Република България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена,  зам.-ректорите на университета доц. д-р Миланка Славова, доц. д-р Стела Ралева и проф. д-р Валентин Гоев, проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“, доц. д-р Паскал Желев, главен секретар по международното сътрудничество и др.

Проф. Статев (в средата) представя д-р Заниер (вдясно). На срещата присъства и доц. Спасов (вляво) 

Ректорът представи д-р Заниер и изтъкна, че той е професионален дипломат, бивш директор на Центъра за предотвратяване на  конфликти към ОССЕ, специален представител на ООН в Косово, специален пратеник на ООН за Косово от юни 2008 г., а в периода от 2002 до 2006 г. е изпълнявал длъжността директор на Центъра за превенция на конфликти при ОССЕ. Сега е втори мандат начело на ОССЕ.

По време на публичната лекция в малката конферентна зала

Живеем в многополюсна, сложна среда с много повече участници, включително с движения и групи, чийто стремеж е да се възползват от нашето разделение, заяви лекторът. Европа преживява много предизвикателства за сигурността си.

Д-р Заниер посочи, че мерките за сигурност през Студената война днес не работят добре. Вървим към сблъсък и нямаме предпазна мрежа, заяви той. „Заради поляризирането се наблюдават прокси конфликти – в Украйна и Сирия. Резултатът от тях е миграцията“, посочи Заниер, но допълни, че мигрантската криза не е резултат единствено на войните.

Д-р Заниер говори за мерките за сигурност в Европа

Дипломатът открои нестабилността и въоръжените конфликти, хибридните форми на война, подема на тероризма и екстремизма, увеличаването на международните заплахи, включително организираната престъпност, трафика на наркотици, оръжия и хора. Той се спря на проблема с огромния поток на бежанци и мигранти към стария континент, както и глобалните предизвикателства като климатичните промени, демографските кризи и увеличаването на икономическото неравенство между страните и регионите. Д-р Заниер посочи, че населението на Африка расте и пропорциите се променят, обществото като цяло претърпява маргинализация, ислямът в Европа също се изменя.

И като реакция на някои от тези предизвикателства виждаме притеснителен растеж на популистки партии и организации, националистична и дори ксенофобска риторика, която създава разделение в обществата и може да доведе до насилие, заяви дипломатът. По думите му имаме нужда от глобални решения, до които можем да стигнем само чрез сътрудничество. Но с променените геополитически реалности това е много трудно, посочи той.

Участници в срещата

Убеден съм, че имаме нужда от нова структура на сигурността в Европа. Сега е необходимо да съживим това, което вече имаме, и да подновим нашите усилия и задължения към европейската сигурност, категоричен бе д-р Заниер.

Ректорът на университета проф. Статев връчи на д-р Заниер статуетката „Проф. Стефан Бочев – основател и първи ректор на УНСС“ „за принос към укрепването на сигурността и развитието на сътрудничеството в Европа“. Проф. Статев връчи на дипломата и сертификат в знак на благодарност за изнесената публична лекция (на снимката долу).

Д-р Заниер прочете посланието си, в Златната книга на УНСС: „За мен е огромно удоволствие и чест да бъда поканен да изнеса лекция по проблемите на европейската сигурност в този университет. Живеем в много предизвикателни времена за Европа. Изправени сме пред конфликт и трябва да се справим с голям брой транснационални предизвикателства, включително тероризъм, екстремизъм и болезнения проблем с огромния брой бежанци и мигранти. Тези предизвикателства са тежко бреме за сътрудничеството за сигурност и процеса на интеграция в ЕС.

Забележително е, че нашата среща се провежда по време на срещата на високо равнище по процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), която предостави председателството на България.

Оценявам ролята, която играе този университет в контекста на изграждането на академична мрежа на ОССЕ. Отправям своите поздравления към УНСС за високото ниво на образование. С най-добри пожелания към студентите за тяхното професионално бъдеще.“

Генералният секретар на ОССЕ пише своето послание в Златната книга на УНСС

 

Галерия снимки от Публична лекция на д-р Ламберто Заниер, генерален секретар на ОССЕ, на тема „Нов ...